Italianpunaista, falunia, keltamultaa ja maitomaalia

Mäntyharjun Iso-Pappilan talousrakennukset ovat viimeisen parin kesän aikana saaneet silauksen punamultaa. Museon pihalla on porrissut satoja litroja maalia -italianpunaista, falunia ja keltamultaa. Punamultamaalia tarvittiin myös kattotiilien kunnostuksessa, sillä vanhat kattotiilet käsiteltiin maito- eli kaseiinimaalilla, jonka yksi raaka-aine on punamultapigmentti. Punamultamaalin keitto-ohje oli museolla kesällä usein kysytty kysymys, joten tässä se on nyt kaikille. Ohje on peräisin Ympäristötyöt Etelä-Savossa -hankkeen ohjepankista.

keittomaaliohje
Kuva ja teksti: Korjataanko? Tietenkin! -kesänäyttelystä Iso-Pappilassa 2011.

Ja bonuksena maitomaalin eli kaseiinimaalin resepti myös Ympäristötyöt Etelä-Savossa -hankkeen ohjepankista:

kaseiinimaaliblogi
Kuva: Korjataanko? Tietenkin! -kesänäyttelystä Iso-Pappilassa 2011.
Teksti: Anu Yli-Pyky