Miekankosken Uittomuseo aidossa uittoympäristössä

Mäntyharjun kunnan toinen museokohde Miekankosken Uittomuseo on Etelä-Savon maakunnan ainoa uittoon keskittynyt museo, jonka tekee erityisen ainutlaatuiseksi sen sijainti aidossa uittoympäristössä. Alun perin yksityinen Uittomuseo perustettiin vuonna 1990 Miekankosken uittotuvalle Mäntyharjun seudun uittoyhdistyksen entiseen tukikohtaan. Museon perustamisen taustavoimina oli paikallisia uittoperinteen vaalijia, joten asiantuntemus ja paikkatieto olivat esineitä ja valokuvia kerättäessä kohdallaan.

Museo siirtyi kunnan omistukseen vuonna 1997. Omistajanvaihdos ei juuri kasvattanut museon esinemäärää, sillä Uittomuseon näyttelyt ja esinekokoelma oli osaksi koottu vuosina 1990–1992 Mäntyharjun museon esinelainojen pohjalta. Osa esineistä on perustajien keräämiä. Siirron yhteydessä Uittomuseon näyttelyihin ei juuri tehty muutoksia. Perusnäyttely uusittiin vuonna 2007 Museoviraston kohdeavustuksen turvin.

Miekankosken uittohistoria

Miekansaarta erottivat mantereesta alun perin salmet. Alempana vesistössä sijaitsevan Voikosken syventäminen 1800-luvulla laski vedenpintaa niin, että Miekan salmista tuli koskia. Pohjoinen Miekankoski kuitenkin ruopattiin irtouiton tarpeisiin.

Kaupallista uittoa Miekankosken kautta harjoitettiin ainakin 1800-luvun lopulta lähtien. Uittoväylän kymmenen suurinta käyttäjää perusti vuonna 1891 Mäntyharjun väliaikaisen uittoyhdistyksen. Samana vuonna Miekansaareen rakennettiin rata, jonka avulla tukkilauttojen hinaamisessa käytettyjä varppausaluksia saatiin siirrettyä saaren yli vesistöstä toiseen.

salmenkivi39
Ilmakuva Miekankoskelta. Uitto loppui Miekankoskessa kokonaan vuonna 1975. Kuva: Mäntyharjun museon arkisto.

Kun Saimaalta rakennettiin oikoreitti Mäntyharjun vesistöön vuonna 1910, tuli Miekankoskesta kahden tärkeän uittoväylän risteyskohta. Samalla Mäntyharjun väylän uittotukikohta siirrettiin Miekansaareen, jonne rakennettiin uittotupa, paja ja varasto. Nykyiset rakennukset ovat peräisin 1940-luvulta.

764_edit
Nippu-uittoa: Kuva Mäntyharjun museon arkisto.

Mäntyharjun reitillä siirryttiin nippu-uittoon viimeisten joukossa vuonna 1963. Nipuissa uittaminen tehosti ja nopeutti uittoa. Sen onnistuminen vaati kuitenkin muutostöitä. Miekassa uitto siirtyi eteläiseen koskeen, joka muokattiin nippu-uiton tarpeiden mukaiseksi. Uitto Miekankoskessa päättyi kokonaan vuonna 1975.

Tällä hetkellä Mäntyharjun kunnan omistuksessa olevat rakennukset on vuokrattu Miekankosken kahvilalle, joka huolehtii myös Uittomuseon avoinna pidosta ja siisteydestä. Museon lisäksi alueella on kahvio, sepänpaja ja paikallisten käsityöläisten tuotteiden myymälä. Alueella järjestetään myös uittoperinnetapahtuma heinäkuun alkupuolella.

kesa2008-084
Miekankosken uittonäyttelystä, Kuva: Mäntyharjun kunta.

Lisätietoja:

Miekankosken kahvila / Juhla- ja Eräruokapalvelu Ky

Etelä-Savon museot: Miekankosken Uittomuseo

Uittomuseon perustajajäsen metsäteknikko Kauko Keränen on kerännyt omat uittomuistonsa kirjaksi Uittomuistoja Mäntyharjun reitiltä (1999), painos on kuitenkin valitettavasti loppuunmyyty.

Teksti: Anne Närhi
Uittomuseon historian selvitys ja perusnäyttelyn uudistaminen: Tanja Välisalo