Missä ovat Pappilanniemen linnoitteet?

Museolta kysytään aina silloin tällöin reittiä venäläisten ensimmäisen maailmansodan aikana kaivamille linnoitteille Pappilanniemessä ja Nuotioniemen laavulle. Erityisesti laavun löytäminen on osoittautunut haasteelliseksi, enkä yhtään ihmettele. Allekirjoittaneeltakin loppui lähes usko laskeutuessani ensimmäistä kertaa harjun jyrkkää seinämää alas laavulle. Mutta hyvin varustetun laavun upeat näkymät korvasivat pienet vaivat moninkerroin. Laavua ja ulkoilureitistöä ylläpitää Mäntyharjun kunta yhdessä Mäntyharjun Reissupolku ry:n kanssa. Suomen Ladun alaisen Reissupolun internet-sivuilta löytyy tietoa ja karttoja myös muista ulkoilureiteistä Mäntyharjun alueella.

Sauvakävelyreitit 3 ja 4 kulkevat sekä Iso-Pappilan että linnoitteiden ohi. Ulkoilureitistölle on mahdollista liittyä myös Iso-Pappilantietä pitkin. Ulkoilureitti haarautuu Iso-Pappilantiestä n. 700 metriä museolta. Tie jatkaa vasemmalle ja ulkoilureitti oikealle. Polku ottaakin kävelijältä heti luulot pois kahdella jyrkällä, mutta onneksi lyhyellä nousulla.

Nuotiopaikalta on parisadan metrin matka seuraavalle kukkulalle, jonka päällä ulkoilureitin ylittävä osa linnoitteista on. Linnoitteiden historiasta olen kertonut enemmän aiemmassa blogi-kirjoituksessani, joka löytyy täältä. Paikalta löytyy myös hyvin kulunut opaskyltti, jonka tekstistä on lähes mahdotonta saada selvää. Teerniemen ja Lankaniemen linnoitteiden luota en ole kylttejä löytänyt, joten ehkäpä kirjoitukselleni löytyy kiinnostuneita lukijoita.

Anne

Vinkki

Iso-Pappilassa museon aukioloaikana on toiminut jo kuusi vuotta kävelysauvalainaamo. Kuusi kesää sitten Iso-Pappilassa juhlittiin sauvakävelyn kymmentä vuotta kesänäyttelyn kera. Sauvat lainaamoa varten sponsoroi tuolloin Exel Oy. Sauvat saa käyttöön kympin panttia vastaan. Rahan saa kokonaisuudessaan takaisin, kun palauttaa sauvat.