Mouhun laiturivaihde

mouhu1978
Mouhun liikennepaikka vuonna 1978. Seisakkeeksi muutettu liikennepaikka oli yksi Savon radan hiljaisimpia, mistä kertovat myös laudoilla peitetyt ikkunat. Kuva: Tuomainen & Huhtilainen (2002) Radan varrella.

Mouhun laiturivaihde perustettiin vuonna 1895 syrjäiselle paikalle Mäntyharjun pitäjän laidalle Valkealan rajan tuntumaan. Liikennepaikan sijoittaminen alueelle Voikosken aseman alaisuuteen lähti liikkeellä kauppias G.W. Karhun aloitteesta.

Aluksi laiturille johti vain vaatimaton kärrypolku pohjoisesta. Tietä jatkettiin Voikosken suuntaan vasta sotien jälkeen. Liikennepaikan ympärille ei koskaan muodostunut taaja-asutusta vaan vain muutaman talon kyläkeskus.

Laiturivaihde muutettiin miehittämättömäksi seisakevaihteeksi vuonna 1963 ja tavaraliikenteen loppuessa vuonna 1968 pelkäksi seisakkeeksi. Mouhu oli vuosituhannen vaihteessa Savon radan hiljaisimpia liikennepaikkoja. Henkilöliikenne lopetettiin muiden taajamajunaseisakkeiden tapaan vuonna 2002, ja liikennepaikka suljettiin vuonna 2003.

Voikosken ja Mouhun alueella käytiin sisällissodassa 1918 taisteluita, joihin osallistui valkoisten joukoissa myös tuleva presidentti Urho Kekkonen. Mouhun liikennepaikan tuntumaan on pystytetty sisällissodan muistomerkki. Läheinen Sipilän talo (raiteet ylittävän tien varrella, liikennepaikasta kaakkoon, maalaamaton puurakennus) kantaa yhä pinnassaan muistoja taisteluista. Erityisesti talon pohjoispäässä voi nähdä kranaatin sirpaleiden jälkiä.

mouhun-muistomerkki
Mouhulle sotien jälkeen pystytetty muistomerkki sijaitsi aikoinaan aukealla paikalla. Nykyään paikan rauhallisesta tunnelmasta vastaavat suuret lehtipuut. Kuva: Anne Närhi.

Sijainti ja lisätietoa mm. Mäntyharju-Repovesi -reitistön sivuilla.
Läheiseltä maantieltä (Mouhuntie) on opastus muistomerkin läheiselle Mouhun liikennepaikalle. Auton voi jättää liikennepaikan viereen. Muistomerkille on kävelymatkaa noin 100 m.

Alueelta voi löytää myös useita Geokätköjä.