”Saattaa löytyäkin, mutta äkkiseltään en osaa sanoa”

Museovirasto jakoi jälleen museoiden harkinnanvaraiset valtionavustukset vuodelle 2015. Avustusta myönnettiin 132 museolle yhteensä 599 350 euroa. Iloksemme Mäntyharjun museo sai tästä potista 5000 euroa. Harkinnanvarainen avustus saatiin Mäntyharjun mittavan valokuva-arkiston järjestämiseen sekä hallinta- ja tallennussuunnitelman laatimiseen. Mäntyharjussa on paikallismuseoksi harvinaisen laaja valokuvakokoelma, luetteloituja valokuvia on noin 5 000 ja toinen mokoma on sekalaista luetteloimatonta aineistoa. Arkisto sisältää myös liikkuvaa kuvaa mm. nuorisosihteerin Hannu Heilion 1970- luvulla kuvaamaa kaitafilmiaineistoa.

Vanhaa kuvamateriaalia kysellään aika paljon. Kylillä laaditaan kylä- ja järjestöhistoriikkejä, sukuseurat ovat heränneet ja harrastajahistorioitsijat saattavat etsiä aineistoa hyvinkin suppean aiheen ympäriltä. Usein ensimmäisenä tulee mieleen kysyä paikallismuseolla. Löytyykö kuvia siitä, tästä ja tuosta aiheesta ? Ja vastaus on yhtä kattava: ”saattaa löytyäkin, mutta äkkiseltään ei osaa sanoa”. Tämä vastaus ei ilahduta -mutta pienen selityksen jälkeen usein kyselijät tyytyvät osaansa. Aikanaan kunnassa tehtiin ansiokkaasti vapaaehtoistyötä kuva-arkiston kartuttamiseksi. Luettelokin muodostettiin, mutta 1960-luvun välineet olivat mustekynä ja sidottu vihko, jossa on paljon rivejä. Kuvista toki otettiin oleelliset tiedot talteen, mutta kuva-aiheiden haku ei kuitenkaan ole tänään kovin yksinkertaista. Jos tiedot ovat tietokannassa hakukoneet hoitavat haun, mutta tässä tapauksessa hakukone toimii kirjoja selaamalla.

Kesän valokuva-arkistoprojektin tarkoituksena on selvittää, millaista aineistoa oikeastaan kokoelmassa on ja miten kokoelma saadaan paremmin käytettäväksi. Museolla ei ole varaa ja ylläpitää kuva-arkistotietokanta ohjelmia, mutta mikä olisi pienelle museolle paras vaihtoehto? Kesän aikana on tarkoitus laatia myös tarkat ohjeistukset kuva-arkiston ylläpitoon, kuvien digitoimiseen ja työn jatkamiseen tulevaisuudessa.

Mäntyharjun museon kokoelmapoliittinen ohjelma luotiin pari vuotta sitten ja nyt on kuva-arkiston vuoro muuttua suunnitelmalliseksi osaksi museon toimintaa.

Oli myös iloista, että naapurikunnan Pertunmaan Vanha Rantalan talomuseo sai myös pientä tukea.

20150422_131944
Kuva valokuva-arkiston luettelosta.