Lisätietoa Kurvisen kuvasta

Mäntyharjulaisen Nestor Kurvisen ottamia valokuvia on esillä Iso-Pappilan väentuvassa. Kurvinen kulki matkakuvaajana kamera kädessään ympäri pitäjää sattuen paikalle milloin minkäkinlaiseen tilanteeseen, joten läheskään kaikkien kuvien tarinoita ei tiedetä.

Viime viikolla sattui kuitenkin niin onnellisesti, että eräs museokävijä tunnisti yhdessä kuvassa esiintyneen nuoren naisen sukulaisekseen ja kertoi meille tämän tarinan.

kurvinen-tytto-ja-kissa-001_1
Kuvan nainen on nyt tunnistettu Aini Jaanuksi.

Kuvan nainen on nimeltään Aini Jaanu (o.s. Salo). Hän syntyi joulupäivänä vuonna 1911. Lähtökohdat elämässä olivat kuitenkin vaikeat. Ainin äiti oli ollut piikana Hämeessä ja saanut Ainin kartanon pojan kanssa. Kartanossa ei arvatenkaan suhtauduttu lapsentuloon suopeasti, eikä yksinäisen äidin ja aviottoman lapsen osa ollut häävi. Niinpä Ainin äiti etsi lapselleen hoitopaikan kertojan isovanhempien luota. Kertojan äiti, joka oli kahdeksanvuotias Ainin tullessa perheeseen, hoiteli vauvaa. Alkuun väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu muuttui lopulta pysyväksi ja Ainista tuli osa perhettä.

Vaikka Aini ei ollutkaan kertojan verisukulainen, hän oli käytännössä yhtä kuin äidin sisko. Yhteyttä pidettiin tiiviisti aina Ainin kuolemaan asti vuonna 1999. Enimmän osan aikuisikäänsä Aini vietti Kotkassa, missä hän meni myös naimisiin. Omia lapsia hänellä ei kuitenkaan ollut, joten kertoja huolehti sisarustensa kanssa Ainin hautajaisjärjestelyistä.

Tämänkaltaiset tiedonjyväset ovat kultaakin kalliimpia, joten jos sinulla, hyvä blogin lukija, on tietoa esimerkiksi jostakin Kurvisen näyttelyyn kuuluvasta kuvasta, laita toki viestiä, kirjaa tietosi väentuvan vieraskirjaan tai tule nykäisemään hihasta museolla!

Susanna Helminen