Vai että Ibiza?

Hesarin viime torstain otsikon Mäntyharju Savon Ibizana -vertaus on saanut monet hymyilemään vinoon. Missä on Mäntyharjun hiekkarannat, house- ja trancemusiikkiklubit ja homokulttuuri? Hymähtelijät eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että biletysmaineen takana Ibiza on ollut ja on edelleenkin paljon enemmän. Näiden paikkojen yhteisiä nimittäjiä etsiessä joutuu kulkemaan hieman kauemmas tästä päivästä ehkä vajaan sadan vuoden päähän.

Tuolloin Ibiza oli luonnonkaunis ja vaikeasti lähestyttävä paikka, kuten oli Mäntyharjukin. Luonnonkauneus, valo ja kulttuuri ovat kuitenkin olleet tekijöitä, jotka ovat houkutelleet saarelle kulkijoita, matkailijoita ja asukkaita jo paljon ennen massaturismin ja bilesaaren mainetta. Myös Mäntyharjussa paikan henki kiehtoi. Aikoinaan etenkin nuorten ylioppilaiden tapana oli viettää kesiään kiertämällä Suomea ja kyläilemällä sukulaispaikossa. Jo tuolloin solmittiin tuttavuuksia, tutustuttiin ahkerasti ympäristöön, jäipä ehkä jollekin ajatuksiin jopa mielitietty. Tästä syystä ehkä myös huvilanpaikan etsiminen alkoi Mäntyharjusta.

unnamed-1
Viki Saloheimo ystävineen vuonna 1913. Viki Saloheimo kiintyi jo lapsena ja nuorena Mäntyharjun maisemiin ja rakensi myhemmin myös kesäpaikan Siirlahden rannalle. Kuva: Mäntyharjun museon arkisto.

1960-70-luvulla Ibizan kansoitti Francon hallinnon ahdasmielisyyttä pakoon pyrkinyt kukkais- eli hippikansa. Ibiza sai lisänimen pitkätukkien saari. Mäntyharjussa näkyi myös pitkätukkia, mutta ei hippejä vaan maaseutujuuriaan kaipaavia ensimmäisen polven kaupunkilaisia. Tilaisuuden koittaessa ja varallisuuden salliessa oma paikkaa alettiin etsiä Mäntyharjun järvien rannoilta. Ei ihme, että mökkiläispitäjän maine kasvoi sillä kolmen vuosikymmenen aikana Mäntyharjuun rakennettiin yli 3000 kesäasuntoa. Monesta pääkaupunkiseutulaisesta on täytynyt tuntua, että koko Uusimaa siirtyy lomanviettoon juuri Mäntyharjulle.

Nykyisen bilemaineensa vuoksi Ibizan toinen olemus on jäänyt noteeraamatta. Ibiza on Unescon maailmanperintökohde sekä kauniin monimuotoisen luontonsa että historiallisten nähtävyyksien ansiosta. Mäntyharjussa on omat kulttuuri- ja luontovahvuutensa, järvimaisemansa ja oma valonsa. Nämä elementit ovat saaneet myös vapaa-ajan asukkaat kiintymään paikkakuntaan ja tuntemaan paikan hengen.

rauhala-1930-luvulla-pulkarannasta-katsottuna-kuusitielta-kuva-heli-saarni-2
Ibiza oli monen taiteilijan asuinpaikka ja inspiraation lähde. Mäntyharju inspiroi myös. Arkkitehti Eliel Saarinen löysi sadan markan rahan kuvitukseen maiseman Mäntyharjusta. Rahassa kuvattu niemi näkyy kuvan yläreunassa. Kuva: Mäntyharjun museon mökkiperinnekeräys Pulkanrannan huvila-albumi.

Jokainen bilettäköön omalla tavallaan. Kenelle riittää torikahvit ja munkit, kenelle kesäteatterinäytös. Kyllä Mäntyharjun mökkilaitureilla jytkyy myös trance bluetoothkaiuttimista ja vanhoissa transitoriradioissa soi humppa.

Mäntyharju on enemmän ja niin on Ibizakin!

img190-2
Päiväkahvit luonnon helmassa Kuva: Mäntyharjun museon arkisto

Mäntyharjun museossa Iso-Pappilassa on esillä Mäntyharjun mökkiläishistoriaa ja huvilakulttuuria. Museo on avoinna sunnuntaihin 9.8. saakka päivittäin klo 11-17. Tule tekemään omat päätelmäsi.

Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky