Vakiometalli vaalii teollisuusperintöä!

Mäntyharjun museon teollisuusperinnön keruuhanke on otettu hyvin vastaan paikallisen yrityselämän puolelta. Teollisuusyritykset ovat toimittaneet historiatietojaan, arkistokuviaan ja etsineet haastateltavia yrityksistä. Erityinen kiitos menee Vakiometalli Oy:lle, joka on tarjonnut kiinnostavan aineiston lisäksi myös rahallisen tuen Mäntyharjun teollisuusperintökeräyksen kautta saatujen tietojen tallentamiseen. Teollisuusperintöä tallennetaan edelleen tarkasteltavaksi sadan ja satojen vuosien päässä. Vakiometalli tukee myös tulevan näyttelyn rakentamista Iso-Pappilaan kesille 2016 ja 2017.

Yhteistyökumppanimme Vakiometalli on toiminut Mäntyharjussa aina vuodesta 1970 lähtien. Yrityksen tuotevalikoima on vuosien saatossa muuttunut jonkin verran. Lähtökohtana on aina ollut markkinoiden kysyntä. Yhtiö on valmistanut kaikenlaista aina postilaatikoista keittiöjakkaroihin ja televisiopöytiin. Yhteen aikaan Vakiometallilla valmistettiin sairaankuljetukseen tarkoitettuja paarejakin. Jo usean vuosikymmenen ajan päätuotteita ovat kuitenkin olleet metalliset Polaria-merkkiset valaisinpeilikaapit. Samalla tuotenimellä on porskutettu eteenpäin jo liki neljäkymmentä vuotta.

Peilikaapeissa on havaittavissa tiettyä yhtenäisyyttä, ehkä ajattomuuttakin halki niiden historian. Jokainen vuosikymmen on kuitenkin antanut tuotteelle oman leimansa. Suurimman osan aikaa peilikaapit ovat olleet väritykseltään valkoisia. Ajan vaatimusten mukaisesti kaappeja oli kuitenkin 1980-luvulla saatavissa myös punaisena, vihreänä, ruskeana ja beigenä. Vakiometallin toimitusjohtaja Pekka Karhulan mukaan ruskea oli vuosikymmenen ykkösväri. Värivalikoima typistyi 1990-luvulla valkoiseen ja tavallisten suorakaiteen mallisten kaappien lisäksi tuotantoon tuli kulmaan asennettava peilikaappi. 2000-luku toi mukanaan mustan värin valkoisen rinnalle.

2009_black-diamond_2
Vuonna 2009 tuotevalikoimasta löytyi musta Black Diamond -niminen valaisinpeilikaappi.

Aika näkyy myös peilikaappien markkinoinnissa – mainokset edustavat aikaansa. Markkinoinnissa on korostettu eri asioita eri aikoina. Jo pitkään markkinoinnissa on nostettu esille valaisimen kuulumista mukaan kauppaan – 1990-luvun mainoksissa kerrotaan Polaria-kylpyhuonekalusteiden tarjoavan ”loistavaa tyylikkyyttä”.

1994_loistavaa-tyylikkyytta_2

Valmistus- ja maalaustekniikan kehityksen myötä peilikaappien kosteudensietokykyä on alettu korostaa erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Karhula esimerkiksi muistaa, kuinka peilikaapit pantiin kerran Helsingin uimastadionilla toteutetuissa tuotekuvauksissa uimaan ja käymään suihkussa.

Jo pitkään Vakiometallin toiminnassa on ollut kaksi määrittävää periaatetta: tuotteet valmistetaan Mäntyharjussa ja tuotevalikoimassa keskitytään kylpyhuoneeseen. Polaria-tuotteille on myönnetty kotimaisesta työstä ja laadusta kertova avainlipputunnus.

1980_logoSusanna Helminen