Suksia joka lähtöön!

Iso-Pappilan tallirakennuksen sisätilat ovat olleet museokävijöiden ulottumattomissa jo useamman kesän, sillä tallissa toimiva kahvila on viime vuosina ollut avoinna lähinnä tapahtumien aikaan. Tänä kesänä on pitkästä aikaa mahdollista katsastaa talli kunnolla, kun siinä toimii koko kesän Kaneliässän Tallikahvila. Samalla museovieraille tarjoutuu mahdollisuus tutustua tallista löytyvään suksinäyttelyyn!

img_6033
Viimeksi Tallikahvila oli koko kesän auki loma-asuntomessujen aikana vuonna 2011.

Mäntyharjun Reissupolun suksinäyttelyssä on esillä mäntyharjulaisen Simo Strömin suksikokoelma. Kokoelmasta löytyy erilaisia suksia aina 1920-luvulta lähtien. Joukossa on sekä puusta että muovista valmistettuja pareja. Puu sai väistyä muovin tieltä 1970-luvulla. Uusimmat sukset ovat 2000-luvun puolelta.

Kokoelman kerännyt Simo Ström on itse harrastanut hiihtoa tosissaan 1960-luvulta lähtien. Vuonna 1961 hän teki ensimmäisen hiihtoretkensä Lappiin. Sittemmin Strömille tulivat tutuiksi tunturimaastot Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Mistään ihan perus päiväretkistä ei ollut kysymys, sillä 250 kilometrinkaan reissu ei ollut Strömille poikkeuksellinen.

Hiihtoharrastuksen ohessa Ström on toiminut myös opastustehtävissä. Hiihtoinnostuksensa siivittämänä hän nimittäin pestautui 1960-luvun puolivälissä Suomen Ladun oppaaksi. Aina vuoteen 1977 saakka hän teki vuosittain opastusjakson Lapissa. Hiihtoharrastus jatkui toki senkin jälkeen.

img_6035

Tervetuloa tutustumaan suksinäyttelyyn vaikkapa tuoreen kahvin ja pullan lomassa!

Tallikahvila ja samalla suksinäyttely ovat auki kesän ajan maanantaista lauantaihin klo. 11-17.

Susanna Helminen