Kutsu poliitikko museoon -teemaviikko

kpmtiedotusÄsken laitoimme omille kuntapäättäjillemme sähköpostilla kutsun tutustua viikon teeman mukaisesti oman museon museotoiminnan kulisseihin. Kaikkien hienointa on, että sen voi tehdä aivan rennosti omalta kotisohvalta.

Arvoisa vaikuttaja,

Suomessa vietetään valtakunnallista Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa. Suomen museot Museoliiton johdolla ovat kutsuneet päättäjiä vierailemaan, tutustumaan museotoiminnan taustoihin tai jopa työharjoitteluun. Eripuolilla Suomea museoihin tutustuu sekä kuntapäättäjiä että kansanedustajia.

Räntää rätkii. Oma Mäntyharjun museomme ei tällä hetkellä olosuhteiltaan ole kutsuvin, mutta eipä hätää meillä Mäntyharjussa voit tutustua museoon rennosti kotisohvalta käsin. Tervetuloa tutustuman uuteen verkkomuseoon Puolin ja toisin Mäntyharjua -sivustolle mantyharjunverkkomuseo.com,  MUTTA ennen kuin uppoat verkkomuseomme syövereihin lue tämä sivu loppuu ja vilkaise myös liitteenä olevaa Museoliiton museoiden vaikuttavuusaineistoja.

Mäntyharjun museon yleisötyötä

Ensi kesänä museolla jatketaan Mäntyharjun teollisuusperinteen parissa. Viime kesänä teollistumista pohdittiin kulmakivien kautta. Tulevana kesänä äänen saavat mäntyharjulaiset innovaatiot, pellepelottomat ja perheyritykset. Näyttely on osa Suomi 100 teemavuotta.

Tulevaisuudessa siintelee jo vuosi 2018. Tällöin on suunnitelmissa avata näyttelyn kautta Suomen itsenäisyyden synnytystuskia eli Mäntyharjua sisällissodan melskeissä. Perusnäyttelyyn on suunnitelmissa lisätä Mäntyharjun palo- ja pelastustoimen historiasta kertova osio.

Näyttelynrakentamisresurssit ovat museollamme pienet. Takavuosien (ja tulevienkin vuosien) näyttelyprosesseista on kiittäminen paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Kiitos erityisesti Vakiometalli Oy, Suur-Savon sähkö Oy, Mäntyharju Seura ja Mäntyharjun kirkonkylän kylätoimikunta sekä kymmenet ehkä sadat talkoolaiset.

Mäntyharjun vapaa-ajanasukasperinettä kokoavat näyttelyt Huvilakesä ja Mökkikesä sekä Iso-Pappila 200-vuotta näyttelyt ovat olleet erityisen kiiteltyjä projekteja.

Museo matkailukohteena

Mäntyharjun museo liittyi Museokortti järjestelmän aivan ensimmäisenä Mikkelin seudun museoista. Tämä on tuonut museolle aivan uutta yleisöä. Museokorttibongareita poikkeaa Mäntyharjuun asiasta tehden jopa viitostieltä. Mäntyharjulaiset sen sijaan eivät ole innokkaita museossa vierailijoita. Vieraskirjan mukaan kävijöistä yli 80 % on ulkopaikkakuntalaisia. No, kukapa olisi profeetta omalla maallaan, mutta toisaalta olemme havainneet, että museoystävyys alkaa jo kertakäynnistä. Museoasiakkaita kasvatetaan jo lapsina ja koululaisryhmät ovat säännöllisiä vieraita.  Museon sisällöt ovat osa Mäntyharjun perusopetuksen kokonaisopetusta ja valmisteilla olevaa Mäntyharjun kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Mäntyharjun museo on matkailukohde. Museoon ja kulttuurimatkailun panostaminen kannattaa; Vaasan Yliopiston tekemän Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museokävijä kasvattaa lähialueen taloutta 32–42 eurolla.  Kunnan museotoimintaan kohdistamat ”kokonaismenot” tulevat kesäisin takaisin matkailutulona yli nelinkertaisesti. Kolmen viime kesän keskimääräisen kävijämäärän mukaan laskettuna museon pienet panostukset tuovat aluetalouteen noin 120 000- 160 000 euroa kesässä.

Kokoelmatyö

Mäntyharjun museossa on 5500 esinettä ja yhtä paljon luetteloituja valokuva-aineistoja. Mäntyharjun museolla on vuonna 2013 hyväksytty kokoelmapoliittinen ohjelma, johon myöhemmin lisäosana valmistui valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma.

Asiakirjat löytyvät osoitteesta http://www.mantyharju.fi/palvelut/1134-mantyharjun-museon-kopo.  Yleisölle on  kokoelmasta esillä on vain noin 10 %. Kesänäyttelyiden arvo on ollutkin tuoda säilytyksessä olevia kokoelmaesineitä ihmisten ilmoille. Tallennussuunnat ovat tällä hetkellä mökkiperinne ja teollisuusperinne. Myös Miekankosken uittomuseo kuuluu Mäntyharjun museoon. Museon avoinnapito on ulkoistettu Miekankosken kahvilayrittäjälle.

Museoalue

Mäntyharjun museoalue toimi vuonna 2011 loma-asuntomessujen oheiskohteena ja alueen talousrakennukset kunnostettiin perinteitä kunnioittaen. Kunnostustoimet saivat paljon kiitosta ja huomiota. Museon kesänäyttelyt ovat Iso-Pappila päärakennuksessa ja talo on monen toimijan yhteiskäytössä. Talvella siellä toimii Kirkonkylän koulun käsityöopetus ja kansalaisopiston kädentaitopiirit. Museo on avoinna kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, jonka jälkeen päärakennuksen näyttelyt puretaan opetuksen tieltä. Avoinnaolon jatkamiseen on ollut paineita matkailullisista syistä, mutta toisaalta säännöllinen talvitoiminta pitää rakennuksen kunnossa. Iso-Pappilan 204-vuotias päärakennus on tosin tulossa piakkoin ”peruskorjausikään”.

Sosiaalinen media

Voit seurata museomme toimintaa kulissien takaa monien sosiaalisen median välineiden kautta. Mäntyharjun museon blogia on kirjoitettu jo 5 vuotta ja tällä hetkellä sieltä löytyy satoja juttuja. Blogissa on vierallut jo yli 90 000 uniikkia kävijää.

Mäntyharjun museon blogi
http://mantyharjunmuseo.blogspot.fi/  (löytyy myös verkkomuseo mantyharjunverkkomuseo.com kautta)
Facebook
https://www.facebook.com/Mantyharjunmuseo
Twitter
https://twitter.com/MntyharjunMuseo
Instagram
https://www.instagram.com/mantyharjunmuseo/
Puolin ja toisin Mäntyharjua -verkkomuseo
mantyharjunverkkomuseo.com

Jos olet somessa voit kannustaa, tsempata ja peukuttaa oman museosi työtä.

Käytä aihetunnisteita:
#kutsupoliitikkomuseoon
#kulttuurimäntyharju
#mäntyharjunmuseo

Terveisin, kulttuurisihteeri