Rautatieaseman makasiinista löytyi taulu – keneltä se jäi?

Mäntyharjun rautatieaseman vieressä sijaitsevaa tavaramakasiinia on alettu siivota tulevaa peruskorjausta varten. Siivouksen yhteydessä työsuunnittelija Jonne Lantiainen löysi makasiinista jo hieman ajan patinaa saaneen taulun nuoresta naisesta. Jonne toimitti taulun museolle tarkempaan syyniin ja me museolla tietenkin otimme mysteerin kiinnostuneina vastaan.

Nainen istuu hevosvaunuissa takanaan kaupunkimaisema. Vahva katse on suunnattu suoraan kohti katsojaa. Kuka kuvan nainen on? Kuka taulun on maalannut? Miten se on päätynyt makasiiniin ja koska?

20170320_105756
Makasiinista löytyneessä taulussa nuori nainen istuu hevosvaunuissa.

Mysteeri alkaa selvitä

Taulun taakse on liimattu paperi, jossa on venäjänkielistä koneella kirjoitettua tekstiä. Lisäksi taakse on kirjoitettu jotakin käsin kyrillisillä kirjaimilla. Kukaan meistä museolla ei osaa venäjää aakkosten alkeita pidemmälle, joten täytyy kääntyä osaavampien puoleen. Pian teksti ja sitä myötä osa taulun arvoituksesta alkaakin selvitä.

Kyseessä on jäljennös Ivan Kramskoin maalaamasta tuntemattomasta teoksesta tai teoksesta nimeltä ”tuntematon.” Jäljennös on vuodelta 1967 ja sen on tehnyt Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan Ministerineuvoston Painokomitean Painoteollisuuden pääjohdon Kuvataidetuotannon kombinaatti nro 1 Leningradissa, Pietari-Paavalin linnoituksessa nro 2. Jäljennöksen hinta on ollut 3 ruplaa.

Käsinkirjoitetusta osasta on vaikeampi saada tolkkua. Teksti on kirjoitettu kaunokirjoituksella lyijykynällä ja aika on haalistanut viestin. Sen verran kuitenkin on selvää,  että jäljennös on annettu jollekulle lahjaksi ja lahjan saajaa onnittellaan. Lahjan antajia on ilmeisesti kaksi.

Aikansa Mona Lisa

Netistä selviää nopeasti, että jäljennöksen pohjana oleva taulu tuntemattomasta naisesta on maalattu vuonna 1883. Kyseessä on yksi maalaajansa ja jopa venäläisen taiteen tunnetuimmista töistä, ei siis mikään ihme, että siitä on tehty jäljennöksiä.

Teoksesta on aikanaan käyty paljon keskustelua. Tuntemattoman naisen henkilöllisyys on herättänyt kiivasta keskustelua ja erityisesti vahva, suorastaan läpitunkeva katse on nostanut kysymyksiä. Kriitikot ovat pitäneet katsetta ylimielisenä ja uskoneet naisen olevan prostituoitu. Teoksen suosio ei kuitenkaan polemiikista ole kärsinyt, kenties pikemminkin päinvastoin.

Maalaus lienee monelle tuttu kirjallisuudesta. Tuntemattoman naisen kuvaa on nimittäin käytetty Leo Tolstoin Anna Kareninan joidenkin painosten kansikuvana.

Pala arvoitusta ratkaisematta

Sitä, miten taulu on päätynyt Mäntyharjun rautatieaseman makasiiniin, emme tiedä. Jäljennös on viidenkymmen vuoden takaa, mutta milloinkohan se on päätynyt Mäntyharjuun? Entä kuka taulun on antanut lahjaksi ja kenelle? Kuka jätti sen makasiiniin? Jos jollakulla on antaa meille lisätietoa taulun vaiheista Mäntyharjussa, otamme muistot mielenkiinnolla vastaan!

Toistaiseksi taulu jää museon haltuun, mutta jahka makasiini saadaan remontoitua, se voidaan ehkä palauttaa paikalleen.

20170311_142225

Rautatieaseman makasiini keväällä 2017.

Kunta osti noin vuosikymmenen tyhjillään olleen Mäntyharjun rautatieaseman viime vuoden kesäkuussa. Kauppaan kuului myös aseman vieressä sijaitseva makasiinirakennus. Rakennusten tuleva käyttötarkoitus on yhä arvoitus: paikallisilla oli maaliskuun puoliväliin saakka mahdollisuus esittää asiasta mielipiteensä nettikyselyssä.

Susanna Helminen