Museolle avustus kokoelmatyöhön!

on

Museovirasto jakoi keväiseen tapaansa harkinnanvaraiset valtionavustukset vuodelle 2017. Avustuksia jaettiin kaikkiaan liki 580 000 euroa yhteensä 122 museolle ympäri maata. Mäntyharjun museo sai potista 5000 euroa. Raha on korvamerkitty kokoelmapoliittisen ohjelman edistämiseen, esineiden arvoluokitteluun ja niiden valokuvaamiseen.

kopokuva1.jpg
Museon esinekokoelmia: Viiden pennin kolikko Aleksenteri II:n ajalta (R80b), silitysrauta (103), kessuleikkuri (2567), Nestor Kurvisen polkupyörä (5008) ja Suurtalkoot-leimasin (5211:28).

Mäntyharjun museon kokoelmapoliittinen ohjelma valmistui Museoviraston tuella vuonna 2012. Kopossa määritettiin suuntaviivat kokoelmanhallinnalle, esimerkiksi esineiden arvoluokitukselle. Näitä suuntaviivoja lähdetään nyt seuraamaan.

Luokituksen tarkoituksena on saada merkittävä museoaineisto näkyvämmin esille ja turvata sen säilyminen entistä paremmin. Tällä hetkellä säilytystilat eivät valitettavasti ole ideaalit. Koko kokoelman osalta tilannetta tuskin pystytään parantamaan, mutta arvoluokituksen jälkeen merkittävimpään aineistoon on tarkoitus panostaa aiempaa enemmän.

Osana arvoluokitusta muodostetaan niin sanottu Helmet-luokka, joka sisältää erityisen arvokkaita, hyvin taustoitettuja esineitä. Helmiä nostetaan aktiivisesti esille museon toiminnassa. Käytännössä arvoluokitustyötä ei vielä ole laajamittaisesti päästy tekemään. Museovirastolta saatu avustus antaa tähän mahdollisuuden!

kopokuva2
Arvoluokitusta tehdään museon säilytystiloissa. Samalla esineet on tarkoitus valokuvata.

Kokoelmien läpikäymisen ohessa esineet on tarkoitus valokuvata, mikä helpottaa niiden aktiivisempaa käyttöä esimerkiksi museon tiedotuksessa jatkossa. Samalla kokoelmien käsittely ja hallinta helpottuu. Tarkistaakseen, miltä vaikkapa jokin tietty matka-arkku näyttää, ei tarvitse enää lähteä etsimään arkkua esinevarastosta, vaan asia selviää käden käänteessä valokuvaa katsomalla.

Projekti pyörähtää käyntiin kesällä. Lisää infoa sen etenemisestä on luvassa sitä mukaa, kun alkaa tapahtua!

Susanna Helminen