Kuukausi kesään!

Pirtakan liikekumppaneita Japanista vierailulla Mäntyharjussa vuonna 1998. Kuva, Pirtakka.
Pirtakan japanilaisia liikekumppaneita vierailulla Mäntyharjussa. Kuva: Pirtakka.

Iso-Pappilan museoalueen näyttelykausi alkaa kuukauden kuluttua ja samalla uudistunut erikoisnäyttely Mäntyharjun teollisuudesta avautuu yleisölle. Tämä tarkoittaa sitä, että museon kulissien takana on käynnissä melkoinen vilske!

Vielä on paljon tehtävää ennen näyttelyn avautumista, mutta valmistelut etenevät hyvässä aikataulussa. Näyttelytekstit on nyt kirjoitettu ja esille tulevat muistot valittu. Tällä hetkellä tekstejä yritetään sovittaa kuvien kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi näyttelytauluihin.

Kun suunnitelmat saadaan valmiiksi ja taulut painosta, alkaa näyttelyn pystytys. Kaikelle on ennakkoon suunniteltu oma paikkansa. Työ kuitenkin yleensä yllättää tekijänsäkin, eikä lopputulos useinkaan vastaa täysin piirustuksia. Luvassa on jälleen uusia näkökulmia paikkakunnan teollisuushistoriaan – tarkkaan ottaen kahdeksan.

Rahtikoneen perustaja Esko Rantalahti harrasti lentämistä ja päätyi kehittämään lumenraivauskalustoa lentokentille. Kuva yksityiskokoelmista.
Rahtikoneen perustaja harrasti lentämistä ja päätyi siksi kehittämään lumenraivauskalustoa lentokentille. Kuva yksityiskokoelmista.

Tulevasta näyttelystä löydät vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä ovat Mäntyharjun teollisuuden henkiset kulmakivet? Mihin maihin mäntyharjulaisia tuotteita on viety? Entä minkälaisia nahkatuotteita Mäntyharjussa valmistettiin ennen kenkätehdasta?

Mäntyharjun teollisuus – perheyrityksiä ja omintakeista kekseliäisyyttä aukeaa 12.6., varsinaisia avajaisia vietetään sunnuntaina 18. kesäkuuta.

Susanna Helminen