Mäntyharjun Lasi ja Eero Rislakki

mäntyharjun lasi, esineen tarkastelua
Käsissä Troikka-sarjaan kuuluva Nina-kulho, pöydällä Lara. Kuva: Mäntyharjun museo.

Teollinen muotoilija Eero Rislakki (1924–2017), yksi Mäntyharjun Lasin suunnittelijoista, kuoli kesäkuun alussa. Mäntyharjun Lasin tuotannon lisäksi Rislakki suunnitteli uransa aikana muun muassa koruja Kalevala Korulle. Ehkä parhaiten Rislakki tunnetaan hänen Helkamalle suunnittelemastaan Jopo-polkupyörästä.

Eero Rislakki suunnitteli Mäntyharjun Lasille useita tuotesarjoja, joihin kuului muun muassa maljakoita, lautasia, kulhoja, kynttilänjalkoja, tuhkakuppeja, pulloja sekä juomalaseja, löytyypä joukosta yksi boolikulhokin. Rislakin käsialaa ovat ainakin niin sanottu Troikka-sarja eli Nina, Lara, ja Katja sekä Urku ja Röpöskä. Eero Rislakki kirjoitti vuonna 1996 lasitehtaan muistoksi järjestettyä tilaisuutta varten lähettämässään kirjeessä Mäntyharjussa vietetystä ajastaan: Mäntyharjussa paistoi hänen muistikuviensa mukaan aina aurinko.

Mäntyharjun Lasin viennistä ja markkinoinnista vastannut työntekijä muisteli Eero Rislakin Mäntyharjun Lasille suunnittelemaa Urku-vaasia museon haastattelussa syksyllä 2015:

[Urku] on niin yksinkertasest tehty, että putkenpalasia on hitsattu yhteen ulkoreunoistaan ja tuettu jollain pannalla ja sit [lasimassa] sinne väliin vaan. Se oli kyllä Rislakin yks parhaita.

tuotekuvasto001
Etualalla Rislakin suunnittelema Urku-maljakko kahdessa koossa, takana Röpöskä. Kuva Mäntyharjun Lasin tuotekuvastosta, joka löytyy museon kokoelmista.

Eero Rislakki oli kotoisin Helsingistä, jossa hän vietti lapsuutensa. Rislakki osallistui jatkosotaan, jonka jälkeen hän palasi Helsinkiin opiskelemaan grafiikkaa ja keramiikkaa Ateneumiin. Ennen Mäntyharjun Lasin rupeamaa hän työskenteli myös Ruotsissa ja Norjassa. Eero Rislakki sai uransa aikana useita tunnustuksia työstään, esimerkiksi Valtion taiteilijaeläkkeen ja Pro Finlandia -mitalin. 1990-luvulla Rislakki muutti Ruotsiin, Helsingborgiin.

Eero Rislakin muistokirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 27.6.2017.

Mäntyharjun Lasi toimi vuosina 1968–1971. Eero Rislakin lisäksi Mäntyharjun Lasin suunnittelijoita olivat muun muassa Tauno Wirkkala, Pentti Sarpaneva, Matti Halme sekä Helge Spring.

Rislakin Mäntyharjun Lasille suunnittelemiin kristalleihin on mahdollista tutustua tänä kesänä Mäntyharjun museon teollisuusnäyttelyssä. Esillä on myös muuta lasitehtaan tuotantoa. Suurin osa Mäntyharjun Lasin tuotannosta löytyy museon kokoelmista. Museon teollisuusnäyttely on auki 12.6–13.8.2017 päivittäin klo. 11-17.

IMG_9399
Museon teollisuusnäyttelyssä on esillä Mäntyharjun Lasin kristalleja. Vitriinin ylähyllylle on koottu Eero Rislakin suunnittelemia esineitä, alhaalta löytyy tehtaan muuta tuotantoa.
Susanna Helminen