Oi niitä aikoja -vai oi aikoja! -Nostalgisia filmiklippejä Mäntyharjun teollisuus -näyttelyssä Iso-Pappilassa 1960 ja 1980 -luvuilta

Mäntyharjun teollisuusmuistoja -näyttely Iso-Pappilassa kertoo Mäntyharjun omintakeisesta ja rohkeasta ajattelusta,  jossa paikalliset  innovaatiot ovat lähteneet valloittamaan koko maailmaa.  Näyttely on jatkoa viime kesän teollisuusperintönäyttelylle, mutta edellisvuoden sijaan tänä vuonna teollisuutta katsotaan mm. henkisten kulmakivien kautta. Tälläisiä ovat mm. perheyrittäjyys, keksinnöt, kansainvälisyys, rohkeus ja markkinoinnilliset näkökulmat.

Mäntyharjun museo on löytänyt ja hankkinut  teemaa syventämään paljon filmimateriaalia. Vanhimmat filmiaineistot on 1960-luvulta ja nostalgisiä värinöitä herättävät myös mm. 1980-luvun uutisklipit.

 

 

1960-luvun Mäntyharjuun voi kurkistaa Yleltä hankitun 19 minuuttisen Ajankuva -ajankohtaisohjelman kautta. Filmissä Laulu-Seppojen Mäntyharjun pojat lähti reissulle musiikin saattelemina kerrotaan verkkaiseen tahtiin mm. kunnan elinkeinopoliittisista ratkaisuista ja kaavoitussuunnitelmista 1960-luvulla. Välillä tulee mieleen, että onko mikään muuttunut, mutta toisaalta taas voi huokaista, että onneksi asiat ovat nyt paremmin.   Väki on vähentynyt, mutta ovatko pidot parantuneet?  Filmissä todetaan, että Mäntyharjusssa on yli 6000 työllistä. Tällähetkellä on Mäntyharjussa on  vain 6000 asukasta.

Toinen mielenkiintoinen filmikimara vie meidät vuoteen 1986, jolloin Mäntyharjussa podettiin valtavaa työntekijäpulaa. Kunnassa oli filmin mukaan yli 100 avointa työpaikkaa ja työntekijöitä rekryttiin pääkaupunkiseudulta. Soittokunnan musiikki kaikui,  kun kunnanjohtaja ja yritykset  olivat  asemalla vastassa junalla tulevia potentaalisia työntekijöitä.  Tulijoita kierrätettiin yrityksissä ja tarjottiin kahvit torilla ja houkuteltiin asumaan Mäntyharjuun.

Samalla filmillä on myös Ylen uutispätkä, jossa kerrotaan Neuvostoliiton kaupan näkymistä Askeleen kenkätehtaan johtajan  Ismo Kiviharjun haastattelussa. 1990 -luvulta löytyi lyhyt Ylen uutispätkä, jonka aiheena oli Puu pelastaa pulalta. Pätkässä kerrotaan Veisto Oy:stä ja puun jalostusasteen nostamisesta.

Kuka muistaa Rahtikoneen? Yrityksen, joka teki mm. massiivista lumenaurauskalustoa lentokentille. Museolta löytyy yrityksen ylpeydenaiheen PSP 5500 Combi Sweeperin englanninkielinen markkinointifilmi.

Ääninauhana voi kuunnella myös ajankohtaista radio-ohjelmaa Askeleen konkurssitunnelmista.  Filminpätkät syventävät teollisuusteemaa, mutta ovat tuoneet museovieraille mieleen myös haikeita että hyviä muistoja. Maailma on mennyt eteenpäin. Ja toisaalta välillä on hauska todeta, että oikeastaan mikään ei ole muuttunut!

Filmit löytyvät museolta, tervetuloa siis museonäyttelyn pariin. Mäntyharjun Iso-Pappilan museo on avoinna päivittäin kello 11-17 13.8. saakka. Pääsylippu on 3€, lapset pääsevät museoon maksutta. Teollisuusnäyttelyn lisäksi tarjolla on kaikki perusnäyttelyt Väentuvan Nestor Kurvisen 50 vuosikymmentä Mäntyharjua ja  navetan näyttelyt, Iso-Pappilan riihen näyttelyt jne. Museokortin omistavien kannattaa höyläyttää maksuvälinettään myös omassa kotoisessa museossa.

 

Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky