Katsaus tulevaan – kesän 2018 näyttelyaihe on valittu

Mäntyharjun museon näyttelyissä on viime ja tänä kesänä esitelty paikkakunnalla toiminutta teollisuutta ja teollisuustyöntekijöiden arkea. Kaksivuotisen projektin viimeiset päivät ovat kuitenkin käsillä, joten on aika suunnata katse tuleviin näyttelyihin.

Tänä vuonna on juhlittu 100-vuotiasta Suomea. Itsenäisyyden alkutaival ei kuitenkaan ollut pelkkää juhlaa. Hyvin pian itsenäisyysjulistuksen jälkeen, tammikuussa 1918, yhteiskunnan sisäiset jännitteet johtivat aseelliseen selkkaukseen. Vuoden 1918 tapahtumista tulee ensi keväänä kuluneeksi 100 vuotta ja siksi tulevana kesänä museon näyttelyssä käsitellään sisällissodan aikaisia tapahtumia Mäntyharjussa.

Näyttelyprojekti päästään aloittamaan jo hyvissä ajoin, sillä museo on saanut yksityiseltä lahjoittajalta merkittävän lahjoituksen tutkimustoimintaa varten. Näyttelyä varten otetaan vastaan myös muistoja, tietoja, valokuva-aineistoa ynnä muuta mahdollista vuoden 1918 tapahtumiin liittyvää materiaalia. Projektin yhteydessä tullaan järjestämään tilaisuuksia, joissa tietoja voi kertoa ja materiaaleja toimittaa.

Tulevassa näyttelyssä sisällissodan aikaisia tapahtumia, niihin johtaneita syitä ja sodan vaikutuksia käsitellään monesta näkökulmasta, inhimillisyyttä unohtamatta. Kevään 1918 taisteluita kun käytiin hyvin monista lähtökohdista.

Mäntyharjussa käytiin sisällissodan aikana merkittäviä taisteluita rautatien hallinnasta. Tapahtumapaikkoja olivat muun muassa aseman seutu, kirkonkylä sekä Mouhun ympäristö. Mitä Mäntyharjussa sitten oikeastaan tapahtui keväällä 1918? Se selviää ensi kesänä.

76_vartija Kiepin rautatiesilla vuonna 1918
Vartija Kiepin rautatiesillalla vuonna 1918. Kuva: Mäntyharjun museo.
Susanna Helminen