Mäntyharjun museo monella kielellä?

on

Hei kaikki! Täällä kirjoittelee Aino Huovinen, toinen Mäntyharjun museon kesätyöntekijöistä. Olen 20 vuotias ja opiskelen Jyväskylässä englannin aineenopettajaksi. Olen täältä Mäntyharjulta kotoisin, ja kesäksi kotipaikkakunnalle palaaminen kesätöiden merkeissä tuntuikin mukavalta ajatukselta. Kesä alkaa kuitenkin olla lopuillaan, museo sulkee ovensa ja jää odottamaan seuraavan vuoden näyttelyä vieraineen – siksi ajattelinkin, että olisi hyvä muistella taakse jäänyttä kesää Iso-Pappilassa.

IMG_0820

Olen ollut nyt ensimmäistä kesää museolla töissä, ja oppinut täällä paljon uutta niin museotyöskentelystä, kuin omasta kotipaikkakunnastanikin. Tämän kesän teollisuusteemainen erikoisnäyttely toi minulle täysin uutena asiana muun muassa Mäntyharjun Lasi Oy:n – kummallista ajatella, että olen asunut täällä koko ikäni tietämättä lasitehtaasta ollenkaan. Kokonaisuudessaan pidin tämän kesän näyttelyä onnistuneena katsauksena Mäntyharjun teollisuuhistoriaan. Useilla museovierailla oli myös mielenkiintoisia muistoja jaettavanaan koskien Mäntyharjun historiaa ja esimerkiksi tehtailla työskentelyä, ja näitä muistoja oli hienoa päästä kuulemaan! Erityisen mukavaa oli nähdä, kuinka lapset, niin isommat kuin perheen pienimmätkin viihtyivät museolla ja tekemistä riitti.

Kesän aikana ajatuksia heräsi myös museon kansainvälistymisestä. Joka kesä Mäntyharjun museolla vierailee mäntyharjulaisten ja ulkopaikkakuntalaisten lisäksi vieraita myös ulkomailta. Oma pääaineeni Jyväskylässä on englannin kieli, ja tänä kesänä pääsinkin harjoittamaan kieltä museon vieraita palvellessa, sekä tehdessäni käännöksiä museon perusnäyttelyihin. Käännöksiä tehdessäni ryhdyinkin pohtimaan, kuinka tärkeää museoihin olisi saada näyttelyiden materiaaleja ja opastuksia eri kielillä. 

IMG_0980Vaikka ulkomaisten museovieraiden määrä ei olekaan kovin suuri, olisi hienoa, että museosta löytyvä valtava tietomäärä olisi saatavilla myös muulla kuin suomen kielellä. Monet ulkomaiset museovieraat tulevat etsimään tietoa sukujuuristaan tai tuttavistaan, tai ovat muuten kiinnostuneita Mäntyharjun kunnan historiasta. Mahdollisuus tutustua Mäntyharjun museoon esimerkiksi englannin, ruotsin, saksan, tai venäjän kielellä varmasti houkuttelisi myös lisää paikkakunnalla vierailevia matkailijoita Iso-Pappilaan.

 

 

Kaiken kaikkiaan taakse jää oikein mukava kesä Iso-Pappilassa. Opin paljon uutta ja sain arvokasta työkokemusta, kun pääsin tekemään myös jotain oman alan opintoihin liittyvää. Omasta puolestani tahdonkin kiittää kaikkia museolla vierailleita ja toivottaa oikein hyvää alkavaa syksyä!

Aino Huovinen