Mäntyharjun Lasin kokoelma on Mäntyharjun museon Helmi!

tuotekuvasto001
Mäntyharjun Laseja valmistettiin kolmessa värissä. Kuva Mäntyharjun Lasin tuoteluettelosta.

Mäntyharjun museossa on kesällä 2017 käyty läpi ja arvoluokitettu esinekokoelmia. Samassa yhteydessä museon kokoelmiin kuuluvat Mäntyharjun Lasin esineet on päätetty nostaa niin sanottuun Helmet-luokkaan.

Lasien on katsottu olevan erityisen arvokas ja edustava osa museon kokoelmia. Nosto Helmi-luokkaan heijastelee yhtä museon vuonna 2013 koostetussa kokoelmapoliittisessa ohjelmassa määriteltyä kokoelmien painopistealuetta, mäntyharjulaisia teollisuuselinkeinoja ja niiden tuotantoa.

Mäntyharjun museo sai lasiesineet lahjoituksena Mäntyharjun Lasilta tehtaan lopettamisen yhteydessä vuonna 1971. Lahjoituserään kuuluu kaikkiaan yli 100 esinettä, miltei koko lasitehtaan tuotekirjo. Kaikki lasit on kesän aikana käyty läpi ja valokuvattu.

Mäntyharjun Lasin tehdas toimi paikkakunnalla vuosina 1968–1971. Tehtaalla valmistettiin käyttö- ja koriste-esineitä puhaltamalla ja puristamalla. Lasinpuhaltajat ja -hiojat tulivat Mäntyharjuun pääasiassa Nuutajärveltä ja Riihimäeltä. Tehdas kuitenkin työllisti runsaasti myös paikkakuntalaisia. Kaiken kaikkiaan tehtaalla työskenteli noin 70 henkeä. Tuotteita tehtiin sekä vientiin että kotimaan markkinoille North Crystal -tuotemerkillä.

lasiuuni, kuvaaja erkki vaalle
Työskentelyä Mäntyharjun Lasin tehtaalla. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Erkki Vaalle.

Mäntyharjun Lasin suunnittelijoita olivat Eero Rislakki, Risto Salonen, Pentti Sarpaneva, Matti Halme, Tauno Wirkkala ja Helge Spring. Tuotekirjoon kuului muun muassa erilaisia kulhoja, lautasia, maljakoita, tuhkakuppeja, kynttilänjalkoja, koristepulloja sekä juomalaseja.

Lasitehtaan lopetettua toimintansa North Crystal -tuotemerkki myytiin eteenpäin Riihimäen Lasille, joka osti Mäntyharjun Lasin jäljellejääneet varastot. Osan lasitehtaan tuotteista valmistusta myös jatkettiin Riihimäellä. Ainakin Eero Rislakin suunnitteleman Troikka-sarjan (Katja, Lara, Nina) tuotanto jatkui jonkin aikaa.

Mäntyharjun Lasin kokonaisuus on jossain muodossa ollut esillä useita kertoja museon historian aikana. Viimeisimpänä lasit olivat näytillä kesällä 2017 Mäntyharjun museon teollisuusnäyttelyssä. Nyt niitä voi ihastella myös täällä verkkomuseossa.