Kesän 2018 näyttelyä kohti

on
tutkimus
Tutkimustyö käynnissä.

Museon elo-syyskuussa alkanut sisällissota-aiheinen näyttelyprojekti alkaa olla hyvässä vaiheessa. Kulissien takana on koko syksyn pengottu arkistoja, tutkittu ja selvitetty tapahtumien kulkua. Nyt näyttely on miltei pystytystä vaille valmis!

Sisällissodasta tulee pian kuluneeksi sata vuotta, eikä sodan kokeneita enää juuri ole elossa. Onneksi muistoja on kuitenkin kerätty talteen meille tulevillekin sukupolville. Sodan molempien osapuolien sekä yhtä lailla siviilien muistoja vuoden 1918 tapahtumista on tallennettu erityisesti 1960-luvulta lähtien, sodan voittaneiden valkoisten jo sitä ennen. Tästä muistitietoaineistosta löytyi runsasti kuvauksia myös Mäntyharjun rintamalta.

Allekirjoittanut on syksyn aikana ravannut arkistoissa etsimässä aikalaiskuvauksia sota-ajasta ja uppoutunut moniin aihetta käsitteleviin teoksiin. Yksittäisten rivisotilaiden ja mäntyharjulaisten siviilien kuvauksia sekä sodasta julkaistuja teoksia rinnakkain lukemalla ja toisiinsa vertailemalla on syntynyt käsitys sodan kulusta ja arjesta Mäntyharjussa.

Olemme saaneet myös yleisöltä sota-aikaa käsittelevää materiaalia, kuten päiväkirjoja ja kertomuksia sukulaisten kohtalosta. Suuri kiitos kaikille, jotka ovat toimittaneet museolle aineistoa näyttelyä varten!

Vaikka näyttelyn käsikirjoitus alkaakin olla koossa, materiaalia otetaan yhä vastaan. Aineiston kerääminen tuleville sukupolville on aina ajankohtaista. Museon käytössä ei ole kovin paljon valokuvamateriaalia Mäntyharjun vuoden 1918 tapahtumista, niinpä erityisesti kuvat ovat yhä tervetulleita! Myös esineitä otamme mielellämme lainaan!

Mäntyharju 1918 -näyttely avataan Iso-Pappilassa kesäkuussa 2018. Näyttelyssä esitellään paitsi sodan kulkua, myös rintaman takaista arkea. Aikalaiskuvaukset tuovat sadan vuoden takaiset tapahtumat tähän päivään.

Mäntyharjussa on tulevana kesänä tarjolla myös kaksi muuta sisällissota-aiheista näyttelyä. Linkkumyllyssä paneudutaan tarkemmin Mouhun tapahtumiin ja Alhon kotimuseossa sotaa tarkastellaan Alhon tilan näkökulmasta. Kaikki kolme näyttelyä täydentävät toisiaan!

Susanna Helminen

One Comment Lisää omasi

1. Hei,
    Tervaniemessä on juuri esiin raivattu ja kannella varustettu kulttuurihistoriallinen luonnonlähde. Siitä on tarnioiden mukaan haettu juomavesi Salmelan apteekkiin javarmaan muihinkin kiinteistöihin alueella. Tässä löytyy lisätietoa https://coord.info/GC7FJ96