Mäntyharju 1918 – muistovuosi sisältää luentoja, musiikkia ja näyttelyjä

Sisällissodan tapahtumia ja Savon rintaman taisteluja muistellaan Mäntyharjussa tänä keväänä monipuolisesti niin tapahtumien, musiikkiesitysten kuin näyttelyidenkin muodossa.

Lauantaina 14.4. klo 13 on kulttuurisalissa tietokirjailija Mikko Laihon teoksen Savon rintaman taistelut julkistamistilaisuus ja luento aiheesta. Kirjallisuuden parissa jatketaan maanantaina 23.4. klo 17, jolloin kirjailijavieraiksi saapuvat yhteiskuntatieteiden tohtori, kirjailija Risto Volanen, Römmilän Hilda -kirjan kirjoittaja Eeva Oehlandt sekä Tuiskun talvi -romaanin kirjoittaja Teuvo Ruohoranta.

Torstaina 17.5. klo 18 sisällissodan tapahtumia muistellaan musiikin kautta. Laulaja Kari Kanto ja pianisti Teemu Laasanen esittävät kulttuurisalissa kokonaisuuden Sata vuotta sitten – Sisällissodan ajan lauluja.

Sunnuntaina 20.5. kaatuneiden muistopäivänä järjestetään Mouhulla Savon rintaman taisteluiden muistotapahtuma. Tapahtuma alkaa klo 10 jumalanpalveluksella ja seppeleenlaskulla kirkossa, jonka jälkeen tarjotaan halukkaille bussikuljetus Mouhulle. Mouhulla on klo 12 alkaen kahvitarjoilu, muisto- ja musiikkihetki sekä opastettu kierros sodan tapahtumapaikoille.

Mäntyharjussa lähestytään sisällisota teemaa myös kolmen eri näyttelyn kautta. Iso-Pappilan kesänäyttelyssä taustoitetaan sotaan johtaneita tapahtumia laajemmin yhteiskunnallisesta näkökulmasta sekä kuvataan paikallisten arkea sodan keskellä. Museovieras pääsee lähelle tapahtumia myös äänimaailman ja taitelija Osmo Pöntisen kuvien kautta. Iso-Pappila ja Mäntyharjun kirkonkylä olivat sodan näyttämöjä, sillä tuolloin pappilassa asunut kirkkoherra K.V. Petrell haettiin viisi viikkoa kestäneeseen vankeuteen.

Linkkymyllyn kesänäyttely Mouhu 1918 kertoo sodasta nuoren Urho Kekkosen sotakirjeenvaihdon pohjalta.

Alhon kotimuseo tarjoaa puolestaan kolmannen mielenkiintoisen yksilötason näkökulman 1918 tapahtumiin, sillä sodasta kerrotaan Alhon tilanväen kokemusten kautta. Esille nousevat mm. vapaaehtoisuus, terroriteot, ilmiannot ja sotavankeus.

Kaikki kolme näyttelyä avataan sunnuntaina 10.6. Avajaistilaisuus on Iso-Pappilassa klo 12, Alhon kotimuseolla klo 14 ja Linkkumyllyllä klo 16.

Sisällissodan kevään tapahtumat summaa vielä lauantaina 30.6.2018 klo 12 Iso-Pappilassa järjestettävä luento sodan terrorista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Luennoimassa on tohtori Marko Tikka.

Isopappilanulkotaulupieni
ISo-Pappilan näyttelyä on kuvittanut taiteilija Osmo Pöntinen
kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky,  kulttuuri@mantyharju.fi