Musiikkia sisällissodan 1918 muistolle Mäntyharjussa

Mäntyharjussa on huomioitu sata vuotta sitten rataa pitkin vyöryneet sisällissodan  tapahtumat kattavasti.  Nyt on musiikin vuoro puhua. Laulaja Kari Kanto ja mäntyharjulaisille tuttu pianisti Teemu Laasanen ovat suunnitelleet sisällissodan muistokonsertin Lauluja 100 vuoden takaa.  Konsertilla taiteilijat haluavat kunnioittaa sisällissodan muistoa, sekä näiden kolmen suuren säveltäjän suurta merkitystä itsenäisen Suomen historiassa.  Konsertti on torstaina 17.5. klo 18 Mäntyharjun kulttuurisalissa.

Sisällissotakuva
Laulaja Kari Kanto ja pianisti Teemu Laasanen

Konsertti keskittyy kolmen säveltäjän Oskar Merikannon. Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen musiikin ympärille.  Kaikki kolme säveltäjää ovat keskeisiä suomalaisia säeltäjä, jotka joutuivat myös  joko tahtomattaan tai itse hakeutuen sisällissodan tapahtumien keskelle. Mm. Yle klassinen on kertonut näiden säveltäjien vaiheista sisällisodan pyörteissä mielenkiintoisessa sarjassaan Musiikin kevät 1918 – kohtaloita sisällissodan Suomessa.  Sarja on mielenkiintoista luettavaa. Kannattaa tutustua.

Artikkelirjassa 1918 musiikin kevät kerrotaan mm. siitä,  miten Jean Sibeliuksen Jääkärinmarssi syntyi.  Sibelius on myös kuvannut päiväkirjassaan päivää, jolloin punakaarti  tunkeui Ainolaan etsimään aseita.  Sibelius kirjoitti: ”Teen V Sinf I osaa. Hyvä päivä, mitä säveltämiseen tulee”  Työn oli kuitenkin keskeyttänyt punakaartilaisten saapuminen. Perheen nuorimmaiset pelästyivät kutsumattomia vieraita. Tyttäriä rauhoittaakseen isä-Sibelius istui flyygelin ääreen soittamaan. Sibeliuksen soitto kantautui keittiöön, missä yksi punakaartilasista kuulusteli Ainolan palvelusväkeä. Musiikki sai kuulustelijan herkistymään: ”On varmaankin hyvin hauskaa palvella talossa, jossa saatte kuulla niin kaunista soittoa!”  Talonmies, sisäkkö ja keittäjä  vakuuttivat, ettei talossa ollut aseita – eivätkä kertoneet kätketystä revolverista

Oskan Merikannon poika säveltäjä Aarre Merikanto on osallistui valkoisen kaartin harjoituksiin ja osallistui mm. Kirkkonummen taisteluihin.  Artikkelisarjast löytyy mm. Aarre Merikannon kirjeitä ja tunnelmia ajalta, jolloin oli punaisten vankina.

Kolmannen torstaisen konsertin säveltäjänimen kohtalo oli kaikkein karuin. Säveltäjä Toivo Kuula joutui sanaharkkaan jääkärien kanssa Viipurin seurahuonella vapunpäivän yönä  ja hänet ammuttiin lähietäisyydeltä päähän.  Toivo Kuula kuoli saamiinsa vammoihin Viipurin lääninsairaalassa 18. toukokuuta 1918. Yle Klassisen arktikkelisarjasta löytyy mm. Toivo Kuulan kirjeitä perheelle ja vaimolleen.

Konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen Finlandia hymni, mutta toisin tekstein,  kun on yleensä on totuttu kuulemaan. Sanat on kirjoittanut oopperatenori Väino Sola. Laulaja on myös  ollut  mukana taistelussa Mäntyharjun Mouhulla ja mm. todistamassa Paljakanlahden onnettomuutta.

Konsertti 100 vuotta sisällissodasta on siis Mäntyharjun kulttuurisalissa (Kompantie 22) to 17.5. klo 18. Konsertin järjestää esiintyjät yhteistyössä Mäntyharjun kulttuuripalvelut. Pääsylippu on 12€.

Konsertissa on väliaika ja kahvibuffettia hoitaa Mäntyharjun partiolaiset ry.

 

 

Lähde: Yle Klassinen 1918 Musiikin kevät