Iso-Pappilan sisällissota -näyttely on saanut hyvän vastaanoton

20180610_125407 (3)

Mäntyharju 1918 sisällissota -näyttely on nyt ollut avoinna reilun viikon ja näyttelyn vastaanotto on ollut hyvä. Näyttelyvieraita on riittänyt hyvin, vaikka kesän matkailusesonkin on vasta alussa. Näyttely on kiinnostanut ympäri Suomea tulleita näyttelyvieraita, koska monet etsivät vastauksia myös esim. isovanhempiensa vaiettuihin sotakokemuksiin. Mäntyharjulle Savon rataa pitkin vyörynyt  sota toi taistelijoita niin Kainuusta, Kymenlaaksosta kuin Pohjanmaaltakin.

Avajaispäivä 10.6.

Mäntyharjun museon Iso-Pappilan kesänäyttely avattiin sunnuntaina 10.6.  auringonpaahteisella kuistilla. Sadan vuoden takaisen elintarvikepulan muistoksi avajaistarjoilut olivat vaatimattomat,  kahvikorviketta ja pettuleipää. Museonäyttelyn avajaissanat lausui Mäntyharjun kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Pekkanen.

Näyttelyn avajaiset tarjosivat musiikkiterveiset sadan vuoden takaa. Tenori Kari Kanto ja pianisti Teemu Laasanen olivat valikoineet kappaleita musiikkia sadan vuoden takaisilta keskeisiltä säveltäjiltä. Mukana oli mm. Oskar Merikannon Työväen marssi sekä  Sibeliuksen Finlandia, mutta esitettynä myös Mäntyharjulla ja Paljakanlahdella taistelleen Väinö Solan tekstein. Kolmas säveltäjänimi Toivo Kuula ei selvinnyt sisällissodasta elävänä.

Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky kertoi avajaisissa näyttelyn kokoamisesta.  Näyttely on toteutettu tiimityönä. Näyttelyn käsikirjoittaja on FM Susanna Helminen, joka on myös suunnitellut näyttelyn päälinjat ja esitystavan yhdessä kulttuurisihteeri Anu Yli-Pykyn kanssa. Näyttelyn kuvittaja ja myös rakentajana on toiminut Osmo Pöntinen. Näyttelyn graafisen suunnittelun on tehnyt Piia Viikari. Itse näyttelyä rakennettiin tiiviisti parisen viikkoa ja mukana olivat myös kesätyöntekijät Matti Kovanen ja Ronja Heikkinen.

Mäntyharjun museon näyttely keskittyy mäntyharjulaisten arkeen sodan jaloissa sekä sotilaina joko valkoisten tai punaisten puolella että puolueettomina sivustakatsojina ja kärsijöinä.  Näyttelyn aineisto on koottu pääsiassa Suomen Kirjallisuuden seuran ja Työväen arkistoon kerätyistä Mäntyharjulta kerätyistä aineistoista.

Näyttelyyn koostetuista Mäntyharjun museon 1960-80 luvulla keräämistä ääninauhoista on kuunneltavista viisi näkökulmaa. Ensimmäinen kooste kertoo viiden naisen näkökulman sotaan mm. Kajaanin sissien muonitusjoukkojen mukana.  Toinen kooste kertoo kolme aikalaisnäkökulmaa Kiepin sillan räjäytykseen. Kolmannessa koosteessa kuullaan kahden Mouhun kylän asukkaan muistot taisteluista.  Ääninauha on koostettu myös Hillosensalmen ja Paljakanlahden taisteluista lapsen muistoihin perustuen.  Ääninauhat on kuunneltavissa kuulokkeilla museossa. Oikean nauhan löytämiseksi voi pyytää apua museon henkilökunnalta.

Museon näyttelyyn kuuluu myös musta huone, jonne on koottu kaikkein voimakkain materiaali terroriteoista ja teloituksista. Tähän yhteyteen on liitetty  mäntyharjulainen äänimuisto Hollolan vankileiriltä.  Sodan terroriteemasta on tarjolla lisätietoa lauantaina 30.6. klo 12 alkavassa luennossa, jolloin sodan terrorista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista kertoo tohtori Marko Tikka.

Näyttelyratkaisujen kautta näyttely pyrkii  muistuttamaan lyhyen sodan ankarista olosuhteista kevättalvella 1918. Talvi oli jopa poikkeusellisenkin ankara. Tämän vuoksi myös pappilan saliin on tuotu talvi kuurankukkineen ja hankineen.

Museonäyttely on avoinna  12.8. klo 11-17 päivittäin. Juhannus on kuitenkin suljettu. Pääsylippu on 4 euroa. Museokortti käy maksuvälieenä.

 

Lapsille puuhaa ja vanhemmille rauhaa tutustua näyttelyyn

Näyttelyn teema ei ole kovin lapsiystävällinen, joten toisella näyttelyviikolla 18-21.6. klo 11-16 on museolla tarjolla puuhaa lapsille, jotta vanhemmat voisivat syventyä rauhassa museon näyttelyn sisältöön. Kesätyöntekijä Ronja taiteilee lasten kanssa ja myös museon keppihevostallilla on mahdollista puuhailla.  Lapsille ja vanhemmille on tarjolla yhteinen rastirata museoalueella, sillä museon kissanpennut ovat kateissa ja lasten tehtävänä on etsiä kadonneet pikkukisut.

35647289_1875827175789689_3288806606308900864_n
Museon keppihevoset odottavat hoitajaansa.