Pitääkö aina kaiken muuttua?

Pitääkö aina kaiken muuttua, kysyi TV:n Putous viihdeohjelmasta tuttu Aina Inkeri Ankeinen. Ja museo kysyy myös samaa.  Vai onko sittenkin hyvä, että asiat muuttuvat? Mikä asema nostalgialla on kotiseututunteessa?

Paikallislehtemme Pitäjänuutisten nettisivulla kerrotaan tänään Niittykulman kerrostalon purkamisesta. Tämä tieto antoi hyvän aasinsillan paljastaa Mäntyharjun museon ensi vuoden näyttelyn teeman, joka on MUUTOS!

12670088_796460917150943_7239878540860016002_n
Niittykulman kerrostalot kuva: Hannu Heiliö

Muutos on jatkuvaa?  Ympäristö, kuntakuva, katukuva, rakennettu perinne ja  maisema on kokenut suuria muutoksia viimeisinä kuutena vuosikymmenenä. Entäpä aineeton  perintö mm. tavat, juhlat, kulttuuri ja vuorovaikutus? Mikä on näissä muuttunut?  Pohdimme myös, vaikuttaako nostalgia kotiseututunteen kehittymisessä.  Lapsuuden kesiä ja nuoruuden vapauden tunnetta saatetaan etsiä kadonneesta maisemasta. Toisaalta usein tehdään myös uusia positiivisia löytöjä ja havaintoja omassa ympäristössä esim.  mökkijärven vesi on kirkastunut tai silmää häirinnyt rakennus on kahdonnut elinympäristöstä.

Ensi vuoden näyttelyyn sukelletaan mm.  Mäntyharjun museon valokuva-arkistojen kautta, mutta vuorovaikuitteisesti mäntyharjulaisten kanssa.  Arkistovalokuvien ja filmien kautta kuljemme maisemaan, tarkastelemme katukuvan muuttumista, juhlia, arkea ja elämää.  Toivomme muistoja kuntalaisilta. Tarkastelukulma alkaa 1950-luvun lopulta tähän päivään -ja ehkä tulevaisuuteen.

4875-3
K-Rauta-Maatalous vuonna 1983. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Hannu Heilio.

Maiseman ja rakennetun kulttuurin ohella teemana on ns. aineeton kulttuuriperintö. Miten eletty arki on muuttunut?  Entä juhlat ja tavat? Ovatko muutokset vain  näennäisiä? Onko sisältö ja ajatus on sittenkin sama,  mutta toimintatapa on muuttunut? Nopeasti tulee mieleen esimerkiksi  nuorison kokoontuminen.  Ennen nuoret pyörivät kylänkulmilla, mutta missä nyt?  Näin some- ja digiaikana ei ole pakko lähteä palelemaan kylille.  Etenkään, kun tapa- ja muotikulttuuri ei edellekään suosi pitkiä kalsareita.

4708_1
Harjulinna 1950-luvun alussa. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Kaija-Maija Kemppainen.

Näyttelyä pyritään rakentamaan vuorovaikutteisesti.  Näkemykset muutokseen eivät ole museon mielipiteitä,  vaan mäntyharjulaisten näkemyksiä, muistoja ja ajatuksia eletystä elämästä, rakennusperinnöstä, maisemasta ja katukuvasta.  Tämän teeman ja aiheen ympärillä järjestetään loppusyksyn ja kevään aikana muutamia tapahtumia.  Kunnan nettisivuille on tulossa myös edellisten näyttelyjen  mm. teollisuus ja mökkiperinnön keräyksessä käytetty nettisivupohja, jonka kautta omia muistojaan saa  jakaa museolle. Sivusto avataan marraskuussa.

4153
Maisema kunnatalolta asemalle päin kuva: Hannu Heilio
4049_Kylätoimikunnan järjestämä kesäjuhla 001
Kyläjuhlat!  Onko talkooperinne ja kokoontumisperinne muuttunut? Kuva: Hannu Heilio
4369
Torikahvila on säilyttänyt paikkansa kaiken kansan kokoontumispaikkana Kuva: v. 1976 Hannu Heilio

 

Muuttumisiin ja muistelemisiin!

kulttuurisihteeri, museo@mantyharju.fi