Mäntyharjua mobiilioppaana

IMG_8774-2

Mäntyharjuun pääsee tutustumaan nyt mobiilioppaan muodossa, kun museolle on otettu käyttöön eMuseon Tarinasoitin -sovellus. Mobiiliopas löytyy osoitteesta: emuseo.fi/mantyharjunmediaoppaat. Tarinasoitin -mobiilioppaaseen on koottu reittejä, joiden kohteet löytyvät kartalta. Niinpä Tarinasoittimesta on kätevä katsoa etukäteen missä olisi kiinnostavaa käydä tai jälkikäteen, missä onkaan tullut käytyä.

Mobiilioppaan tekeminen alkoi kesällä, jolloin kuljin kameran kanssa kirkonkylällä ja muuallakin päin paikkakuntaa taltioiden kirkonkylän talokaunottaria ja Mäntyharjun kulttuurimaisemia. Tarinasoittimen kokoaminen jatkui syksyn mittaan valokuvaten lisää, käyden läpi museon kuva-arkistoja ja koostaen kohteiden tietoja. Kuva-arkistot veivät Hannu Heilion valokuvien myötä 1970-luvulle ja tätä vanhempia kuvia on myös mukana mobiilioppaassa.

Mjun Kenkätehdas 50-luvun lopulla.jpg

Askeleen kenkätehdas 1950-luvulla. Kuva: Mäntyharjun museo

Tarinasoittimesta löytyvät nyt reitit Kirkonkylän kierros, Iso-Pappilan museoalue, Citypatikka, Kiinnostava keskusta, Lasten Mäntyharju sekä Näe ja koe kylillä. Citypatikka on Mäsek Oy:n, Kouvola Innovation Oy:n ja Metsähallituksen yhteistyönä kartoittama patikkareitti, jonka varrella on paljon Mäntyharjun historiaan kuuluvia paikkoja ja kulttuurimaisemia. Pääopaste ja reitin aloitus ovat rautatieasemalla.

IMG_9084.jpg

Keskustan reittiin on koottuna muistomerkit ja muraalit. Lasten Mäntyharju -reitti esittelee leikkipuistoja, kulttuuritarjontaa ja vinkkejä lapsiperheille sopiviin luontokohteisiin.

IMG_9188.jpg

IMG_9124.jpg

IMG_8383-2.jpg

 

Keskusta-alueen ulkopuolelta Näe ja koe kylillä -reitillä on listattuna muun muassa Miekankosken Uittomuseo ja Virransalmen silta sekä Mouhun taisteluiden muistomerkki. Tarinasoittimesta löytyy myös kuvapareja, miltä paikalla on näyttänyt ennen ja miltä siellä näyttää nyt, sekä minkälaista toimintaa kohteessa tänä päivänä on.

64.jpg

Rautatieasema. Kuva: Mäntyharjun museo

 

IMG_0517.JPG

Iso-Pappilan museoalue esittelee pappilan alkuperäiset rakennukset. Kirkonkylän kulttuurikierros etenee Mäntyharjun kirkonkylän kylätoimikunnan laatiman kulttuurireitin mukaisesti alkaen Iso-Pappilasta ja korsumuseolta. Papinpolkua pitkin kuljetaan vanhan Kansakoulun ohi Salmelaan. Reitti jatkuu Mäntyharjun kirkon, Suomen toiseksi suurimman puukirkon, luo. Kirkkomaalla pysähdytään muun muassa paikalle, jossa 1595 perustetun Mäntyharjun seurakunnan ensimmäiset kirkot sijaitsivat. Kirkonkylän kioskin takaa reitti jatkuu Immon esteettömän luontopolun maisemiin ja aina Uutelan laavulle saakka. Laavun paikalla sijaitsi aikoinaan Uutelan torppa, joka oli yksi Iso-Pappilan torpista.

4223_leimattu.jpg

IMG_8791-2

 

 

IMG_8827-2

IMG_8836-2

IMG_8888-2

IMG_8913-2

Omilla kotikulmilla unohtuu helposti katsella ympärilleen ja tutustua läheltä löytyviin helmiin. Tutustutaan toki paikkakuntamme mielenkiintoiseen historiaan, luontoon ja kulttuurikohteisiin niin mobiilisti kuin muutenkin!

Kirjoittaja on museolla työskennellyt valokuvaaja Anne Airaksinen