Mäntyharjun museovuosi 2018 vietettiin sadan vuoden takaisen hyytävän talven tunnelmissa sekä kulttuuriperinnöstä nauttien

Museon toiminnassa on tänä vuonna ollut kaksi suurta teemaa. Vuoden alku kuljettiin hyytävän sadan vuoden takaisen sisällissotatalven muistoissa.  Sisällissotaluennot  ja konserttitapahtumat keräsivät runsaasti kiinnostusta ja yleisöä. Pienelle Mäntyharjun museolle ja kulttuuripalveluille laajan sisällissotanäyttelyn rakentaminen oli suuri ponnistus, mutta monitaitoisen sisällissotatiimin ansiosta näyttelystä tuli sekä informatiivinen että myös elämyksellinen.  Kesän piirteenä oli, että muistovuoden nostattama kiinnostus Savon radan taisteluihin toi paljon yleisöä myös muualta Suomesta isoisisen ja isoisosetien jalanjäljille sekä museoon, että paikkakunnan taistelupaikoille.

Sisällissodan syttymisen, taistelun ja seurausten tutkiminen on ollut monesta näkökulmasta tärkeää paikallisesti.  Näyttelyn kautta voitiin hieman avata  paikkakunnalla sitkeästi eläneitä käsityksiä ja tarinoita sodan tilanteista ja tapahtumista. Ääni voitiin antaa heillekin, joiden tarinoita ei tähän mennessä oltu kuultu.  Osa kertomuksista olivat autenttisia sodan koneneiden omia kertomuksia, jotka oli äänitetty 1960-80-luvulla museon toimesta.  Sotaa käyneiden  punaisten ja valkoisten lisäksi taistelut koskettivat suurta joukkoa sodan sivustakatsojia, mäntyharjulaisia, jotka olivat haluttomia valitsemaan puolia sodan sotatapahtumien juuttuessa paikkakunnalle.  Sata vuotta sitten tapahtumeet asiat  tulivat lähelle myös tuttujen tapahtumapaikkojen kautta. Museonäyttelyn musta huone kokosi yhteen sodan uhrit Mäntyharjulla ja koko Suomessa.

Kulttuuriperintövuoden juhlintaa

Elokuun jälkeen museolla siirryttiin toiseen suureen teemaan eli eurooppalaiseen kulttuuriperinnön juhlintaan.  Jo kesällä aloimme koota  tietoa, kuvia  kiinnostavia reittejä ja käyntikohteita eMuseon Tarinasoitin -sovellukseen, joka avattiin käyttöön marraskuussa.   Kirkonkylän kylätoimikunnan kokoama Kirkonkylän kierros löytyy nyt mobiilisti samoin kuin Mäsek Oy:n käynnistämä Citypatikka -reitti.  Tarinasoittimesta on kätevä katsoa etukäteen, missä olisi kiinnostavaa käydä tai jälkikäteen, missä tulikaan vierailtua. Oppaan voi avata näppärästi kännykkäänsä myös paikan päällä. Mobiiliopas löytyy osoitteesta: emuseo.fi/mantyharjunmediaoppaat.

Mäntyharjun kirjastolle rakennettiin marraskuun ajaksi kulttuuriperintökäsitteitä avaava valokuvanäyttely. Näyttely kertoi sekä rakennetusta perinnöstä että elävästä perinnöstä mäntyharjulaisesta näkökulmasta. Näyttelyyn oli liitetty myös osallistava osuus, jonka kautta näyttelyssä kävijä sai muistella, nostalgisoida ja ottaa kantaa. Palautuspurkkiin tulikin kymmeniä vastauksia. Elävästä perinnöstä tunnuttiin eniten kaipailevan mm. spontaania kyläilyä tai yhteisöllisiä tapahtumia (kuten Reissupoikien päiviä ja Tähti-iltamia). Maisemallisista kohteista ylivoimainen ykkönen oli Teerniemi. Rakennuksista, jotka ilahduttaa kärjessä oli Mäntyharjun kirkko, jonka käynnissä olevaa kunnostusprojektia kiiteltiin vuolaasti. Uudemmasta ilahduttavasta rakennuskannasta Mustikkatassu mainittiin useampaan kertaan. Suuttumusta aiheutti Hassun Pekon (Laukkarisen kaupan) alennustila. Rautatieasemalle toivottiin myös ulkoisen kunnotuksen lisäksi toimintaa ja palveluja.

Kirjaston näyttelyn yhtenä tarkoituksena olikin pohjustaa ensi kesän iso-Pappilan museon Muutos -näyttelyä. Kirjastolla kysyttiin ”hernebarometrin” avulla ympäripyöreästi onko muutos mennyt hyvään vai huonompaan suuntaan. Vastauksesi saatiin yhtä monta hernettä molemmissa purkeissa.  Katsotaan minne suuntaa ajatus kallistuu ensi kesän näyttelyn jälkeen.

Kulttuuriperintövuoden toimenpiteisiin kuului myös 1970-1980 -luvulla innokkaan kotiseutukuvaajan kunnan nuoriso-ohjaaja Hannu Heiliön valokuva-arkiston kuvien läpikäyntiä ja Heilion  kuvakulmien kuvaamista uudestaan. Kuvaajana toimivat museon projektihenkilö Anne Airaksinen. Myös museon TET -harjoittelija jalkautui kameran kanssa kylille Heilion jalanjäljille.

Myös itsenäisyysjuhlia Mäntyharjun kulttuurisalissa vietettiin kulttuuriperinnön ja elävän perinnön teemoilla. Mäntyharjun kunta kutsui itsenäisyysjuhliinsa  6.12.2018 juhlapuhujaksi pitkän  linjan kulttuuriperintöasiantuntija arkkitehti Kirsti Kovasen, joka aiheesta kysyi ja haastoi kuulijoita

Miksi emme hyödynnä laajemmin kulttuuriperintöämme rakennusaineina tulevaisuuden ympäristölle, nykyisen elinympäristömme eheyttämiseksi, taiteelle inspiraatioksi tai monimuotoistamaan taloudellista toimintaa? Olisiko niin, etteivät kulttuuriperintöasiat tunnu tärkeiltä tai että uskomme edelleen viranomaisten hoitavan ne puolestamme ja oikein päin? Vai onko kysymys siitä, ettei tarpeeksi monella ole tarpeeksi tietoa omasta taikka toisten kulttuurien perinnöstä eikä taitoja, jotka mahdollistaisivat hoitotoimintaan osallistumisen?

Joskus on hyvä ottaa etäisyyttä, että voisi nähdä metsän puilta, ja vaikka unelmoida.

Kulttuuriperintöteema jatkuu museolla tulevana kesänä teemavuoden päättymisestä huolimatta. Myös sisällissodan tapahtumat tulevat esille laajemmin Mäntyharjua Puolin ja toisin verkkosivulle. Myös tiivistetty näyttely sisällissodasta on aikomus rakentaa iso-Pappilan navettagalleriaan.

Iso-Pappilan museon ensi kesä on kirkonkylän koulun remontin väistötilasuunnitelmien takia ainakin normaalia lyhempi.  Museon kesäkausi on ensi kesänä 2019 päättymässä jo sunnuntaihin 4.8.

Tervatuloa muutoksen pariin kesällä 2019!

Kulttuurihteeri kulttuuri@mantyharju.fi