Muistele kohtaamisia ja kokoontumispaikkoja Mäntyharjulla

Keräämme Mäntyharjun museon tulevia kesänäyttelyjä varten muistitietoa. Ensi kesänä 2019 on tulossa Muuttuva Mäntyharju- teemainen valokuvapohjainen näyttely ja kesinä 2020-21 keskitymme nuorisokulttuuriin. Pienetkin muistot ja sattumukset elävöittävät näyttelyä ja tuovat kadonnutta aikaa lähemmäs. Tästä Kyselyyn.

Kyselyssä on useampia kysymyksiä, mutta voit vastata niihin, joista sinulla on eläviä muistikuvia tai muistoja. Vastauksesi voi keskittyä yksittäisiin muistoihin ja konkreettisiin arjen esimerkkeihin esim. muistoja jo kadonneista rakennuksista, palveluista ja tapahtumista 1950-luvun lopulta tähän päivään. Erityisesti toivomme muistoja ihmisten kohtaamisista. Miksi  joku paikka tai rakennus oli sinulle tärkeä ja mihin elämäntilanteeseen se liittyi? Aivan arkiset asiat tuovat ajankuvaa esille. Esimerkiksi millaistä ruokaa söit grillillä? Tai mitä tilasit ravintolassa? Minkä elokuvan muistat nähneesi. Kenen esiintyjän tahtiin tanssit?

Kysymyspatteristossa voi vastata esimerkiksi kunnataloon liittyvään toimintaan. Kunnantalon 50 vuoden aikana muuttunut käyttö henkii rakennemuutosta. Kunnan toiminnot olivat aika pienessä osassa vielä 1960-luvulla. Sen sijaan talossa oli  paljon muuta toimintaa mm. pukimo, ruokakauppa, urheilu ja kone ja  valtion virastoja mm. verotoimisto,  poliisi ja putkat. Muistatko  kunnantalon discon?

Jo katukuvasta kadonneesta Harjunlinnasta  halutaan myös muistoja.

Kyselyssä ei ole täydellistä luetteloa kokoontumispaikoista 1950-luvulta tähän päivään.  Myös nimeämättömälle paikoille löytyy oma kysymyspaikka. Oliko tapananne notkua kyläkioskilla tai maitolaiturilla? Tai kokoontuiko kyläparlamentti huoltamon kahvilassa? Mistä asioista keskusteltiin?

Mäntyharjun kesä on täynnä tapahtumia. Osa tapahtumista porskuttaa edelleen ja osa on kadonnut? Muistatko Tähti-iltamia, Reissumiesten päiviä? Kuka esiintyjä on jäänyt erityisesti mieleesi.

Voit myös liittää kyselyyn kuvia tai kuvia voi lähettää myös sähköpostilla suoraan osoitteeseen: museo@mantyharju.fi.  Jos kuvien skannaus sähköiseen muotoon ei onnistu itseltä voimme skannata kuvasi  kunnantalolla.

 

3207-mjun-keskustaa-kunnan-virastotalo
Kunnan virastotalo vuonna 1978. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Hannu Heilio.

Muistelemisiin,

kulttuurisihteeri