Mäntyharjun museo toivoo muistoja muuttoliikkeestä

on

Mäntyharjun museossa on aloitettu muistitiedon keruu kesän 2022 näyttelyä varten. Näyttely käsittelee Mäntyharjun alueen muuttoliikettä tänne muuttaneiden ja täältä pois muuttaneiden ihmisten ja perheiden tarinoiden kautta. Mäntyharjun reissupitäjästä on aikojen saatossa muutettu niin ulkomaille kuin muualle Suomeen. Samoin Mäntyharjuun on tultu pitkienkin matkojen takaa esimerkiksi sodan, rakkauden tai toimeentulon vuoksi.

Keräsen perhe lähdössä evakkoon vuonna 1944. Kuva: Mäntyharjun museon arkisto

Museossa kaivataankin nyt tarinoita ja muistoja etenkin suurista muuttoaalloista kuten siirtolaisuudesta Venäjälle ja Amerikkaan 1800-1900 luvun vaihteessa sekä Australiaan ja Ruotsiin 1900-luvun puolivälissä. Lisäksi muistoja haetaan Karjalan evakkojen asettumisesta Mäntyharjuun, Mäntyharjuun saapuneista pakolaisista sekä nykypäivän muuttoliikkeestä. Kaikki muistot ovat tärkeitä ja ainutlaatuisia. Muistot voivat olla yksittäisiä muistoja, pidempiä tarinoita tai konkreettisia arjen esimerkkejä. Valokuvat sekä muut tallenteet ovat myös tervetulleita. Nimen julkaiseminen on vapaaehtoista.

Muistoja voi käydä jättämässä verkkolomakkeella https://link.webropol.com/s/mjumuuttoliike, sähköpostitse museo@mantyharju.fi tai kirjeellä Mäntyharjun kunta / museo, Asematie 3, 52700 Mäntyharju

Korona ja helle rokottivat Mäntyharjun museon kesän 2021 kävijämäärää

Mäntyharjun Iso-Pappilan museossa vieraili kuluneen kesän aikana reilu 800 kävijää. Mäntyharjun museosta kerrotaan, että kävijöiden määrä laski hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Kävijämäärää rokotti koronatilanteen lisäksi myös keskikesälle sattunut pitkä helteinen jakso.

Mäntyharjun museossa oli kesän 2021 ajan esillä ”Me halutaan vapautta” – välähdyksiä mäntyharjulaisen nuorisokulttuurin historiasta -teemanäyttely. Lisäksi kävijöiden oli mahdollista tutustua ”Me ollaan MäVi” – näyttelyyn, jossa käytiin läpi Mäntyharjun Virkistyksen 100-vuotista historiaa.

Muistelemisiin,

Kulttuurituottaja, museo@mantyharju.fi