Ammattiyhdistystoiminta

4083_Mäntyharjun-työväentalo
Mäntyharjun työväentalo. Kuva: Mäntyharjun museo.

Teollisuuden alalla perinteisesti voimakas ammattiyhdistysliike pyrkii vahvistamaan työntekijöiden asemaa ja parantamaan työehtoja. Alakohtaisilla ammattiliitoilla on paitsi kansallista, myös paikallista toimintaa. Joissain mäntyharjulaisissa teollisuusyrityksissä on ollut selkeät työpaikkakohtaiset ammattiosastot, toisissa ammattiyhdistystoiminta on näkynyt luottamusmiehen läsnäolona.

Joo, melkein heti, kun tulin tänne tehtaalle töihin, niin liityin osaston jäseneks ja sitten valittiin luottamusmieheks, kun niistä oli pula. Tämmönen äkkiläinen, joka ei osannu vastustaa, niin laitettiin siihen hommaan ja olin siinä kakskymmentäkolme vuotta.

Aina se oli luottamusmiehen syy, jos homma ei pelannu ja se oli luottamusmiehen syy, jos homma pelas liian hyvin. Sitten vähän kiukuteltiin. Mutta mielenkiintosta ja ei voi suuremmin moittia työnantajan puolta, että suurin piirtein se, mikä sovittiin, se piti. Ainut sitten, jos oli joku tulkintakysymys, niin sanoin, että katotaan työehtosopimusta, niin siitä se selviää. Ohjekirja kertoo, miten siinä pitää menetellä. Että työehtosopimuksen osasin melkein ulkoo. En ihan kannesta kanteen, mutta kaikki tärkeet paikat kyllä oli tiedossa. (Woikoski)

No, eipähän niitä tainnu montaakaan olla sellasta, mitkä eivät liittyneet ammattiosastoon. No, tietyst sellaset, mitkä tulivat töihin, eikä ne heti alussa ennen kun meni luottamusmies juttusille ja selitti asioita. Että kyllä se oli aika hyvässä mallissa se ammattiyhdistysliikekin. (Askel)

Se oli niinkun tehtaassa muutenkin aika tiukkaa siihen aikaan. Kun mä en ollu sillon minkään liiton jäsen, niin sieltä saatto luottamusmies vähän, että pitäs. Säännöllisesti siellä tuli joku kysäsemään, että et ole vielä. Mut hyvin kohteliaasti.

Sitten työnjohto sano, kun siel oli joku lakko, että älä tule, sit tulee sanomista, et kyl se tiukkaa oli. Sillon sinne ei ollu mitään asiaa mennä rikkurina. Kyl siellä oli ihan selvää, että sillon, kun on työtaistelutilanne, niin mennään samoilla ohjeilla kun se iso väki. Onhan se nyt totta, jos hyö työtaistelee, sä nautit niistä samoista eduista, et kyl se oli reilu peli, ettei sinne sitten menty. (Askel)

Ammattiyhdistyksillä on vuosien saatossa olut Mäntyharjussa myös paikallista toimintaa. Ainakin Metalliliitolla oli aikanaan Mäntyharjussa paikallisosasto, jossa eri teollisuusyritysten työntekijät saattoivat kohdata.

Kylhän mäkin Metalliliittoon siirryin heti, kun menin tonne töihin. Sillon alkuaikoinahan Metalliliitolla oli, sähkömiesten kanssa meil oli yhteinen paikallisosasto täällä. Sillon, kun oli tää paikallinen juttu, niin kyllähän myö käytiin jossain kylpylöissäkin väliin ja jossain illanvietoissa ja saunailtoja oli ja pikkujouluja ja tämmösiä. Mutta tuolta meiltäkään työpaikalta ei, et siellä oli vaan muutama, jotka kävi niissä. (Vakiometalli)