Markkinointi

Mäntyharjun Lasi, messut
Presidentti Urho Kekkonen Mäntyharjun Lasin messuosastolla 1970-luvun taitteessa. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Kuvapalvelu Tapio Rantakari.

Ei riitä, että keksii hyvän tuotteen. On löydettävä myös asiakkaita. Erityisesti ennen internetin valtakautta yksi tärkeimmistä markkinointikanavista olivat eri alojen messut, sekä Suomessa että ulkomailla. Vielä 1960-luvulla messut olivat usein yleismessuja, joissa esiteltiin tavaraa laidasta laitaan. Pikkuhiljaa eri alojen messut alkoivat eriytyä. Tuotteita on markkinoitu myös erilaisin tempauksin.

Kun tulin tänne, oli olemassa kaasumonopoli, jossa oltiin alihankkijana. Oltiin tuottaja, mutta ei itse myyty tuotetta. Täähän tietysti oli aika vaarallinen tilanne. Yritin ratkasta nää ongelmat, mutta sukset meni totaalisesti ristiin. Yhtenä aamuna meil ei enää ollu asiakkaita. Tää tietysti tuntuu melkoselta katastrofilta, mutta se oli meidän onni, koska se anto mahdollisuuden rakentaa erilaisen Woikosken. (Woikoski)

Varhasessa vaiheessa alettiin käydä messuilla. Se on ollu hyvin alusta selvää, että markkinointi on ykkösasia. Se pitää hallita ja panostaa siihen, ei meillä muuten tekemistä ole. Pelkällä laadulla tai edullisella tekemisellä ja tuotteella ei oo mitään merkitystä, jos et löydä asiakkaita. (Vakiometalli)

Siitä se laajeni. Lähdimme 1986 Saksaan Hannoverin kansainvälisille messuille ja veimme sahakoneen sinne. Messut oli aika tärkee juttu. Ne on joka toinen vuos nämä kansainväliset messut. Se on Euroopan yks suurimpia puualan tapahtumia. (Veisto)

Oltiin kaksistaan myyntisihteerin kanssa, kun Kekkonen rupes tulemaan meiän messuosastoo kohti. Kekkonen oli innokas uusviennin tukija ja varsinkin se, että maaseudulle tuli uusia vientiyrityksii, oli hänen sydäntä lähellä ja pitkään riitti keskustelua. Vielä pitempään piti selvittää yrityksen johdolle, et mitä mä Kekkosen kanssa keskustelin. (Mäntyharjun Lasi)

Me kuvattiin tuotekuvia Mäkelänrinteen uimahallissa Helsingissä. Kaapit oli vedessä ja suihkussa. Se oli kuvaajan idea. Tarkotus oli kohentaa ilmettä ja korostaa kosteudenkestävyyttä. Ja messuillahan kerran yksi kaappi oli vesiputouksen alla. (Vakiometalli)

Tehtaan yläkertaan tuli näyttelyhuone kahviotilan yhteyteen. Siellä oli kaikki uudet sekä edellisen sesongin mallit esillä. Esimerkiks Keskon kauppiailla oli keskenään ostoryhmittymä, joka tuli sinne ja valihti mallistot hyllystä. (Askel)

Onnistuttiin lanseeraamaan sauvakävely. Omatkin myyntimiehet vähän epäili, että viittiikös tollasta mennä esittelemään, kun ollaan huippubrändi hiihdossa. Uskoa oli kuitenkin, että kyllä tästä vois jotain tulla. Sitten syksyllä oli kampanja: seittemän naista saatiin lanseeraamaan lajia ja ne urheasti kävelivät kierroksen kylällä. Ei kukaan kritisoinut, ihan kiinnostavaa oli ja homma lähti sillä lailla aika nopeesti. (Exel)

Tuotenimen ja tuotteistamisen merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Mäntyharjun kenkätehtaasta tuli jo varhain Askel, Vakiometallin tuotemerkki on Polaria ja Veiston sahakoneet ovat HewSaw-merkkisiä. Visuaalinen ilme, mainokset ja esitteet ovat tärkeitä markkinoinnin työkaluja.

Todettiin, että pystyäkseen yleensä olemaan markkinoilla, tarvitaan brändi, elikä tuotenimi. Annettiin eräälle mainostoimistolle tehtäväksi tehdä ehdotuksia ja paneutua asiaan. He ehdotti kolmea nimeä ja niistä Polaria valittiin. Yritettiin olla raikas ja erottuva ja ehkä se liitty pohjoismaisuuteenkin. (Vakiometalli)

Meillähän oli Helsingissä mainosfirmassa henkilö, joka teki kaikki mainokset. Yhdessä katottiin, mitä mainostetaan, mistä tehdään mainoskuvat ja hän hoiti sitä eteenpäin. (Askel)

Pakkaus, joka me kehiteltiin yhdessä Myllykosken kanssa, voitti ihan jonkun pohjoismaisen pakkausmestaruuskilpailun. Se oli mustavalkoinen ja siin oli lauta, johon oli pantu kulhot, seuraava lauta ja toiset kulhot ja ne oli läpinäkyvän muovin sisällä. Se oli hieno pakkaus ja sillä myytiin paljon. (Mäntyharjun Lasi)