Kalastus

kalastus2

Se oli sitten niinku jokapäivästä se kala. (Sirkka Kääpä)

Ahvenia saatiin paljon. Keväällä tehtiin mertoja pajusta. Kalaa saatiin niillä hyvin, jos merran osasi valmistaa oikealla tavalla. Oiva Pyy oli saanut vinkin vanhalta mieheltä:

Pajusta piti ottaa niinku yhden vuoden kasvus ja siitä sitten tehtiin ja naruilla sitten kudottiin siihen päälle.

Keväällä pyydettiin myös haukia ja talvella isosta avannosta katiskalla mateita. Kuutinkanavalta sai ankeriaita. Hilja Jauhiainen muistelee olleensa kerran veljensä kanssa myöhään syksyllä ankeriaan pyynnissä. Puro oli lähes tyhjä vedestä ja kalat kulki kanavaa pitkin Repoveteen. Hilja yritti veljensä kanssa saada niitä säkkiin.

Ja kyl me saatiinkin kun aikamme pedattiin.

Kun tuli kuiva paikka, kala kääntyi takaisinpäin ja silloin he saivat sen säkkiin. Kerran veli oli saanut kahdeksan ankeriasta.

Kai ne ol matkalla sinne mereen kutemaan ja kuolemaan, tällänehän se on se elämän kulku.

Mikä takasi sitten hyvän saaliin? Tehtiinkö taikoja?

Hyvä mato onkeen ja kalaverkot. Ei ollu kuin nailonverkkoja, mutta muikkuja tuli niilläkin.Vanhat ukot kaato puita järveen, turoja ja sen ympärillä sai sitten ongittua. Pikku kalat kerty sinne ja isot kalat tuli niitä jahtamaan, jolloin ne oli helppo napata.

Vanhat miehet sylkäsivät aina verkkoja laskiessa. Jokin taikatemppu se oli ja miten päin se verkko laskettiin ja mille syvyydelle ja kutukalat tuli aina rantaan. Katiskaan piti laittaa havuja. Kauhea temppu. Paras hetki kaloille ja joutuu sitten pyydykseen ja jos kaveri vielä meni ohi. (Oiva Pyy)

Mistä saatiin kalaverkkoja?

Kylissä kierteli verkonkutojia ja vanhojen paikkaajia. Oiva Pyy muisti tavanneensa yhden verkontekijänaisen Hillosensalmella olleeseen siellä veneentekopuuhissa. Hän oli ollut kalastajan vaimo Kotkasta.

Sillä oli semmonen sormus, jossa oli terä ja langan katkas. Se teki niitä solmimalla. Se kävi näppärästi. Kun näki reiän, niin paikkas. Sitten oli näitä, jotka kuto niitä rysiä, jolla voitiin talvella pyytää matikkaa ja keväällä haukea. Se oli semmosta kalastuslankaa.Vanteet tuli siten ympärille ja vähän niiku kaari ja siitä läks.

Kun sota-aikana ei ollut nailonverkkoja, tehtiin vain pitkä siima, joka laskettiin veteen ja sillä lailla saatiin kaloja.