Tapaus Coldtherm

Teollisuus ei ole aina ollut täysin ongelmatonta Mäntyharjussakaan. Vuonna 1988 paikkakunnalle perustettiin Coldtherm-niminen yritys, joka valmisti eristeitä solumuovista. Tehdas käytti tuotannossaan otsonikerrosta vahingoittaneita freoniyhdisteitä. Maapallon ilmakehää vaivaavaan otsonikatoon oli herätty toden teolla kolme vuotta aikaisemmin ja vuonna 1987 oli allekirjoitettu kansainvälinen sopimus, jonka tavoitteena oli otsonikerroksen suojelu otsonikatoa aiheuttavien aineiden valmistusta ja käyttöä vähentämällä.

Siihen aikaan oli kova tarve teollisista työpaikoista ja yritystoiminnasta. Me katsottiin, että sinänsä kaikki laillinen yritystoiminta on Mäntyharjuun tervetullutta ja kyllä kunnan päättäjissä oli aivan samaa henkeä. Tämä oli aivan vapaata yritystoimintaa ja katsottiin, että laillista ja vapaata yritystoimintaa on kyllä Mäntyharjun kunnassa hyvin hankalaa ruveta vastustamaankaan. (silloinen kunnanjohtaja)

Suhtautuminen tehtaaseen oli Mäntyharjussa kahtalaista. Toisaalta huoli ympäristöstä painoi, mutta yrityksen tuomia työpaikkoja pidettiin tärkeinä. Yritys ei ollut ehtinyt toimia paikkakunnalla kuin kaksi viikkoa, kun kylällä järjestettiin sen toimintaa vastustava mielenosoitus.

Tietyst varmaan suuri enemmistö katso vaan sitä, että se tuo työpaikkoja, mut sit joka mietti vähän enemmänkin asioita, niin kyl sitä tukee tuli tällekin.

Se on jääny tietysti mieleen, kun mä olin tullu just kunnan palvelukseen vähän aikasemmin ja sitten mietitytti, että arvaako sinne lähteä, että tuleeko potkut tai tuleeko huomautus, mut sit se sattu suht koht sopivasti ruokatunnin aikaan. Ilmeisesti puhetta oli ollu, mut mitään jälkiseuraamuksia ei tullu. (mielenoisoitukseen osallistunut mäntyharjulainen)

Mielenosoituksen takana oli Taskupeili-niminen kansalaisryhmä, Vihreän liiton edustajia sekä Suomen Keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöt. Mielenosoittajia oli Mäntyharjusta ja pääkaupunkiseudulta. Tapaus sai runsaasti huomiota tiedotusvälineissä halki Suomen.

Sitten edellisenä iltana mun luona oli porukkaa enemmänkin. Rakenneltiin niitä banderolleja ja paikallisesta puutavaraliikkeestä käytiin rimoja hakemassa, että ne saatiin. (mielenosoitukseen osallistunut mäntyharjulainen)

Muistikuva on siitä, että kun MTV-uutiset teki tästä kriittisen jutun, niin heidän uutisissa näytettiin tätä Coldthermin hallia ja sen savupiippua, mutta kun sieltä ei tullu minkäänlaista ainetta, niin tähän uutiseen oli sitten leikattu Mäntyharjun kaukolämpölaitoksen piippu, josta tuli puhdasta puun savua, siihen kyllä kiinnitimme huomiota. Annoimme siitä palautetta, mutta MTV:n vastaavan toimittajan vastaus oli, että tämä virhe on niin pieni, että eivät suostu sitä korjaamaan. (silloinen kunnanjohtaja)

Myöhemmin samana syksynä tehtaan toiminnasta jätettiin eduskunnassa kirjallinen kysymys, jonka oli allekirjoittanut 121 kansanedustajaa. Vastauksena kysymykseen silloinen ympäristöministeri Kaj Bärlund lupasi muun muassa antaa eduskunnalle pikimmiten esityksen ilmansuojelulain muuttamisesta, jotta vastaavanlaiset tapaukset voitaisiin jatkossa estää.