Ruokailu ja tauot

4292
Osa käytti ruokatunnilla ja kahvitauolla hyväkseen kylän ruokapaikkoja. Kuva: Mäntyharjun museo, kuvaaja: Hannu Heilio.

Ruokatunti sekä usein aamu- ja iltapäivään sijoittuneet kahvitauot ovat rytmittäneet työpäivää teollisuuslaitoksissa. Taukojen määrä ja pituus ovat vaihdelleet yrityksestä toiseen.

Omien eväiden syöminen oli tyypillistä erityisesti ennen työmaaruokaloiden perustamista. Ennen mikroaaltouunien yleistymistä 1980-luvulla evääksi otettiin useimmiten leipää. Jääkaapitkaan eivät vielä 1960-1970-luvulla olleet työpaikoilla itsestäänselvyys. Monet ovat käyneet ruokatunnilla myös kotona syömässä. Osa on käyttänyt hyväkseen keskustan ruokapaikkoja.

Siihen aikaan oli se evässysteemi, ei ollu työpaikkaruokalaa. Eväätkin niin, eihän sillon ollu mitään kylmälaukkuja. Ne oli voileivät, jotka säilyy sillai kun voileipä säilyy. Syödään parin tunnin päästä pois, kun se on aamulla tehty. Oliks siellä peräti tunnin ruokatauko, et määkin kävin ainakin aluks kotona ruokatunnilla. (Mäntyharjun Lasi)

Mehän sillon vaimon kans ruokatunnilla käytiin kotona syömässä. Pyörällä tämä matka ajettiin ja ei siinä mitään. Ei meillä sillon vielä tainnu olla mikroaaltouunia, mut että sähköhellalla sitten lämmitettiin ruuat ja syyä hutastiin ja lähettiin takasipäin. (Askel)

Asuimme aseman toisella puolella Työväentiellä ja vanhempani kävivät päivittäin tunnin mittaisella ruokatunnilla kotona syömässä. Kenkätehtaalla oli toki oma työmaaruokala viereisen kerrostalon alakerrassa, mutta siellä vanhempani kävivät harvoin. (Askel)

Omat eväät oli tai sit käytiin jossain ravintolas siinä kylällä, tai baarissa tai kotona. Mä kävin kotona. Mummo oli laittanu aina ruuat valmiiks. (Mäntyharjun lasi)

Tossa Dadan kohdalla oli sillon Kestitupa-ravintola, siellä käytiin syömässä. Siihen sai sillon semmosen alennuskupongin. Käytettiin näitä kylän palveluita. (Askel)

Tässä kun oltiin koneella, niin ei siin ollut ruokataukoo. Siinä syötiin täytön yhteydessä taikka koneenhoidon yhteydessä millon kerittiin. Vähän aina keljutti, kun auto tuli just sopivasti, kun olis pitänyt syödä joskus yhdentoista aikaan. Siinä meni puoltoista tuntia ennen kun se oli selvitetty. Pääs syömään sit vähän myöhässä. Kahelta loppuu työt, niin kerkis just syödä ja lähtee kotiin. (Woikoski)

Useissa teollisuuslaitoksissa on jo pitkään ollut oma työmaaruokala. Moneen yritykseen perustettiin ruokala 1970-luvulla. Esimerkiksi Veiston ruokala aloitti toimintansa vuonna 1975. Askeleen kenkätehtaalla ruokalatoiminta alkoi melko varhaisessa vaiheessa, mutta se loppui jo yli kymmenen vuotta ennen tehtaan konkurssia.

Siellähän oli oikeen sit semmonen ruokalan tapanen, missä ruokalanpitäjä keitti kahvit. Muistaakseen se makso jotain, eihän se ihan ilmasta ollu, mut kuitenkin. Eihän se mikään kova hinta ollu. Siel oli pöytiä, että kyllä sinne mahtui ja harvoin se oli ees täynnäkään. (Askel)

Sillon ihan alussa, kun mäkin taloon tulin, niin meil oli täs ruokala ja mehän käytiin kyllä sillon kaikki tässä syömässä. Mut jossain vaiheessa sinne taukohuoneeseen vaan ruvettiin kahvinkeitintä haluamaan ja saatiin ja sit keiteltiin kahvia. Ja kun porukka kasvo, niin kaikki ei halua käydäkään ruokalassa. Osa porukkaa käy ruokalassa kahvin ja ruokatunnit, osalla on eväät mukana. Se on, miten kukakin tykkää. (Veisto)

Nykyään monet yritykset tarjoavat työntekijöilleen kahvit tai vaihtoehtoisesti kahvitunnit hoidetaan yhteisillä kahvikassoilla. Aikaisemmin omat kahvit saatettiin ottaa töihin mukaan termospullossa. Työmaaruokaloiden yhteydessä on myös usein ollut mahdollisuus kahvin ostamiseen.

Kahvitunnit oli iltapäivällä ja aamupäivällä. Ruokala ol Salmenrannan alakerrassa, sieltä tuotiin aina kahvikärryt ja sit siinä sai käydä ostaas limonadia, kahvia ja mitä halus. Joka kerrokseen meni se kärry, hissillä vietiin. (Askel)

Meil konttorilla oli tietyst kahvit, me juotiin yhdessä aina neuvotteluhuoneessa. Ne keitettiin ihan firman puolesta. (Mäntyharjun lasi)

Mähän kävin tuossa Sokoksen grillillä kahvilla, se oli lähellä rautatieasemaa ja siel oli hyvät munkkikahvit. Kun sitä kenkää ajettiin asemalle, niin siihenhän se oli ensimmäisenä kiire. Kuorma kyytiin, niin kahvitunti oli jo. Saatiin aikataulu hiottua. (Askel)

Samaan kellonaikaanhan se oli koko talossa se kahvitunti. Jotenkin jäi mieleen, että se oli siellä, missä oli ne vaatekopit. Ei siellä minkäänlaista kyllä yhteist keitetty kahvia niinkun nykysin on työpaikalla kaikki automaatit ja muut. (Mäntyharjun lasi)

Meil oli kahvinkeittovuorot. Käytiin keittämässä aina kahvit sitten valumaan ennen yhdeksää sinne keittimiin. Oli kaks pannua, että riitti. (Vakiometalli)