Vapaa-ajan toiminta

Askel-hölkkä -85_1
Askel-hölkkä vuonna 1985. Kuva: Mäntyharjun museo, Länsi-Savon kokoelma.

Monet teollisuusyritykset ovat järjestäneet työntekijöilleen vapaa-ajan ohjelmaa. Työntekijät ovat harrastaneet yhdessä myös omaehtoisesti. Yritykset ovat silloinkin saattaneet tukea työntekijöidensä harrastustoimintaa. Yhteiset harrastukset ovat kasvattaneet työpaikan yhteishenkeä.

Sehän on aina hyvä ja tervetullutta, että ihmiset olis muussakin kanssakäymisessä kun työssä. (Mäntyharjun lasi)

Harrastustoiminta on usein ollut urheilupainotteista. Esimerkiksi lentopalloa harrastettiin erityisesti 1950-1970-luvuilla Mäntyharjussa yleisesti, ainakin Askeleella ja Mäntyharjun lasilla oli omat joukkueensa. Lajit ovat vaihdelleet yritysten historian aikana kunkin sukupolven kiinnostuksen mukaan.

Kyllä kenkätehtaallakin oli lentopallojoukkue Mäntyharjun kunnan puulaakisarjassa. Mehän taidettiin voittaakin ensimmäisinä vuosina. Sittenhän me ei enää pärjätty, mutta mukana oltiin kyllä monta vuotta. (Askel)

Siel oli yks sellanen nainen, joka oli kova urheilemaan ja se ties, että mäkin urheilen. Se kysyi, että kuule, voisit sä tulla meiän kans, siis kenkätehtaan naisten, tuu heiän kans pelaamaan tuota sulkapalloa. Ja miehän läksin pelaamaan sulkapalloa ja lentopalloa. (Askel)

Itse asiassa semmonen kun lentopallo oli. Sitten miehillä oli jousiammuntaa ja se tuli varmaan näitten mukana, jotka tuli muualta. Ite ei naisena niihin kyllä. (Mäntyharjun lasi)

No kyllähän siellä talvella hiihtokilpailutkin pidettiin ja jännästi sattu vielä, että minä olin ylitöissä. Oliks se viestihiihto, niin sit ne tulivat sanomaan, että nyt pitäis lähteä hiihtämään. No eihän siinä mitään, se ei ollu ku kolmen kilometrin lenkki. (Askel)

Urheiluammuntaa on harrastettu, sitten puulaakijalkapalloohan me pelattiin, se oli pitkään. Sit soutuharrastus on ollu yheksänkymmentäluvulta asti, nyt tainnu vähän hiipuu. Itekin olin varmaan viistoist-kakskyt vuotta ihan aktiivisest mukana siellä, käytiin soutaa kirkkoveneellä. Veistohan hommas meille sillon yheksäkytäluvulla kirkkoveneen. Sulkavallahan me alotettiin. Meit oli joku parinkymmenen hengen porukka. Saatiin aina vene kumminkin täyteen, alkuvuosina etenkin. Sitten Finlandiaa käytiin hiihtää, elikä onhan näitä. Must niinkun kaheksan-yheksänkytluvulla oli paljonkin sellasta liikuntaharrastusta, kaikenlaista. (Veisto)

Pelattiinhan myö ihan puulaakiakin sit tällä Vakion porukalla. Tääl ol kesäsin jalkapallo ja talvisin salibandy, niin kyl niissä oltiin mukana välillä. (Vakiometalli)

Sulkavan soutu on tietysti yks tällanen ja sitten käyään kattoo jääkiekko-otteluita ja täntyyppistä. (Kiepin saha)

Urheilutoiminnan lisäksi on järjestetty esimerkiksi yhteisiä sauna- ja peli-iltoja sekä pilkkikisoja. Nykyään monet teollisuusyritykset tukevat työntekijöidensä harrastuksia osallistumalla kustannuksiin kulttuurisetelin muodossa. Myös esimerkiksi yhteiset salibandyvuorot ovat yhä tavallisia.

Ja siellä ruokalassahan me aina sitten työajan jälkeen pelattiin shakkia. Meitä oli kymmenkunta. Muistaakseni naisia siellä ei ollu yhtään, mutta ne oli melkein samat kaverit, mitkä sitä harrasti. Joskus me pelattiin ruokatunnillakin, kun jäi aikaa, jos siellä oli sitten.(Askel)

Onhan me välillä pidetty ihan työpaikallakin tikkakisaa ja petankikisaa ja tämmöstä, et on ollu ihan semmosia illanviettoja. Ja sit pilkkikisojakin on pidetty vähän eri paikoissa täs ympäristössä. Monta kertaa on ollu sit ihan Vakiometallilla silleen, et siel on ollu ruokailu. Ruuat on tuotu sinne ja syöty ja palkintojenjaot, sitä iltaa istuttu siellä. Sit on väliin tästä lähistöltä vuokrattu noita isompia saunamökkejä, että on ollu avannot ja saunat ja kaikki sit vielä jälkeen. (Vakiometalli)

Teollisuusyritykset ovat tukeneet paitsi työntekijöidensä, joskus myös muiden mäntyharjulaisten liikuntaharrastuksia. Askel rahoitti useita vuosia Mäntyharjussa järjestettyä juoksutapahtumaa, Askel-hölkkää. Myöhemmin hölkkääminen jatkui Veiston tuella.

Pikkujoulut

Kenkätehtaan pikkujoulut Kantakrouvissa ilm. v. 1979, Musisointia
Mäntyharjun Kenkätehtaan pikkujoulut Kantakrouvissa vuonna 1979. Kuva yksityiskokoelmista, Mäntyharjun museon teollisuusperintökeruun satoa.

Pikkujouluja on alettu järjestää eri teollisuusyrityksissä varsin vaihtelevasti. Esimerkiksi Askeleella järjestettiin pikkujouluja heti 1950-luvulta lähtien. Viimeistään 1970-1980-luvuilla pikkujoulut olivat rantautuneet kaikkiin yrityksiin. Alkuun pikkujouluja järjestettiin paikallisissa ravintoloissa. Ainakin Askel ja Exel järjestivät joulujuhlia myös työntekijöidensä lapsille.

Kyllä pikkujouluja jo oli melko lailla alusta asti. No sillon, kun on noita hakkuita alkanu olemaan, että sai pikkujouluporukan pystyyn, kyllä sitä on ollu. (Veisto)

Firma järjesti pikkujoulut sitten. En muista vuosilukua, millon ensimmäisen kerran oli. Visulahdessa oli ensimmäiset pikkujoulut ja sitten on ollut tässä Orilammella yhet. Mä en kai kovin monissa kerinny olemaankaan, et ne on aika myöhään sit alotettu ne pikkujoulut. (Woikoski)

Pikkujouluthan oli melkein joka vuoshan ne oli kovat kekkerit aina. Yleensähän ne oli noissa ravintoloissa. Sittenhän nestemäistäkin ainetta, sitäkin tietysti annettiin. Niinkun pikkujouluissa tapana on. (Askel)

Askel järjesti hyviä pikkujouluja, normityyliin. Mäntymotelli tais olla ainut paikka, mihin se porukka mahtui. Siel oli jouluruuat ja joskus jopa alkoholitarjoilu. Mikäs, mukavia juhliahan ne oli, siel oli hyvät porukat. Olihan siinä omat silleen, että tanssia oli. En mä nyt hirveemmin sillon tanssija ollu, mut naisvaltanen ala. Siellähän oli pojat helisemässä. (Askel)

Pikkujouluja on kyllä ollu ihan alusta asti. Ennen oli yleensä motellilla ja tässä lähellä. (Vakiometalli)

Lasten pikkujoulujen kulta-aika taisi olla 1960- ja 1970-luku ja ne olivat meille lapsille vuoden odotetuin tapahtuma. Pikkujouluissa sai nimittäin syödä herkkuja ja juoda limsaa niin paljon kuin vain jaksoi. Se oli jollekin pojille liikaa ja taisi siellä aina joku oksentaakin liiasta ”juomisesta”. Lasten pikkujoulut pidettiin Kenkätehtaan ruokalassa, joka sijaitsi viereisen kerrostalon alakerrassa. Jokainen lapsi sai lahjaksi paperipussin, jossa oli omena ja karkkia. (Askel)

Erityisesti 2000-luvulla pikkujouluja on saatettu lähteä juhlimaan pidemmällekin. Veistosta on käyty viettämässä pikkujouluja eri puolilla Suomea, esimerkiksi Olavinlinnassa. Vakiometallista on joinain vuosina tehty pikkujoulureissuja ulkomaille asti.

On ollu jotain ihan ravintolahommii. Rauhalahessa Kuopiossa on käyty, oltu yks yö siellä ja sitten illalla pikkujoulutapahtumaa ja Tampereella on käyty joskus aikoinaan. Olavinlinnas oltiin nyt viimeks.(Veisto)

Alussa myö käytiin aina näissä ihan Mäntyharjussa kun oli ravintoloita. Sit se siirty tällaseen laivameininkiin, että käytiin laivaristeilyillä, siel oli pikkujoulut. Sitten se meni semmoseks, et mentiin jo Tallinnaan ja oltiin siellä yötä, välil kakskin. Sitten on jo ollu näitä matkoja ihan tonne keski-Eurooppaan, niinkun nyttenkin oltiin Budapestissa. (Vakiometalli)