Mäntyharjun museo toivoo muistoja muuttoliikkeestä

Mäntyharjun museossa on aloitettu muistitiedon keruu kesän 2022 näyttelyä varten. Näyttely käsittelee Mäntyharjun alueen muuttoliikettä tänne muuttaneiden ja täältä pois muuttaneiden ihmisten ja perheiden tarinoiden kautta. Mäntyharjun reissupitäjästä on aikojen saatossa muutettu niin ulkomaille kuin muualle Suomeen. Samoin Mäntyharjuun on tultu pitkienkin matkojen takaa esimerkiksi sodan, rakkauden tai toimeentulon vuoksi. Museossa kaivataankin nyt tarinoita ja…

Nuorisomuistoissa Iso-Pappilassa

Kesää 2021 vietetään Mäntyharjun Iso-Pappilan museossa nuorisomuistoissa. ”Me halutaan vapautta” – Välähdyksiä mäntyharjulaisen nuorisokulttuurin historiasta -näyttely tarkastelee nuorisokulttuurin vaiheita Mäntyharjun näkökulmasta, paikallisesta perspektiivistä. Näyttelykokonaisuus keskittyy erityisesti nuorten omaehtoisen toiminnan ja kaupallisen nuorisokulttuurin muotoihin. Niiden kehitystä seurataan 1950-luvun loppupuolelta aina vuosituhannen vaihteeseen saakka. Näyttely osoittaa, että vaikka nuorisokulttuurin keskukset sijaitsivat suurissa kaupungeissa, kulkeutuivat nuoruuden uudet ilmiöt nykyaikaistuvassa yhteiskunnassa pian myös Mäntyharjun kaltaisiin maaseutupitäjiin. Näyttelyn on käsikirjoittanut nuorisotutkija, VTT Janne Poikolainen. Toinen teemanäyttely, Me ollaan MäVi, juhlistaa Mäntyharjun Virkistyksen satavuotista taivalta….

Mäntyharjun museo 50 vuotta

Mäntyharjun museo viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuotta. Koronatilanteen vuoksi suuremmat juhlasuunnitelmat jouduttiin harmillisesti perumaan. Nyt on kuitenkin hyvä muistella kuinka Mäntyharjun museo on aikanaan saanut alkunsa. Mäntyharjulle yritettiin perustaa museota jo 1950-luvulla. Vuodelta 1959 säilyneessä museotoimikunnan pöytäkirjassa pohdittiin vanhan viljamakasiinin kunnostamista museotiloiksi. Viljamakasiinin museokäyttöä harkittiin aina vuoteen 1965, jolloin syntyi ajatus kunnan ja seurakunnan yhteistyöstä museon…

Kesänäyttely 2021 nuorisokulttuurin jäljillä

Koronatilanteen vuoksi näyttelyohjelmistoon on tullut muutoksia ja kesälle 2020 alun perin suunniteltu nuorisokulttuuria käsittelevä teemanäyttely on siirretty kesälle 2021. Näyttelyn siirtäminen mahdollistaa muun muassa paremmin erilaisten oheistapahtumien ja ryhmävierailujen toteuttamisen. Mäntyharjun museon vuosittain vaihtuva teemanäyttely syventyy kesällä 2020 nuorisokulttuurin historiaan. Näyttely kartoittaa nuorisokulttuuristen ilmiöiden vaiheita Mäntyharjulla ja Suomessa aina 1950-luvulta vuosituhannen vaihteeseen asti. Aihepiiriä lähestytään…

Kesän nostalgiamatka tarjolla Iso-Pappilassa

”Tori tuli Harjulinna hävisi Kaukalo katosi Uimahalli uupuu – edelleen” ( Pitäjänuutisten otsikko, 1996) Kotipaikka, kotiseutu. Iso osa meidän jokaisen omaa olemusta, identiteettiä. Aika kuluu ja tutut paikat muuttuvat. Kotitalon näkeminen vanhassa ilmakuvassa ilahduttaa. Me rakennamme ympäristöämme ja se rakentaa meitä. Vanhempiemme ja isovanhempiemme muistot menneisyyden kohtauspaikoista, baareista ja kauppapuodeista ovat perustana meidän, jälkipolvien, omalle tarinalle….

Muistele kohtaamisia ja kokoontumispaikkoja Mäntyharjulla

Keräämme Mäntyharjun museon tulevia kesänäyttelyjä varten muistitietoa. Ensi kesänä 2019 on tulossa Muuttuva Mäntyharju- teemainen valokuvapohjainen näyttely ja kesinä 2020-21 keskitymme nuorisokulttuuriin. Pienetkin muistot ja sattumukset elävöittävät näyttelyä ja tuovat kadonnutta aikaa lähemmäs. Tästä Kyselyyn. Kyselyssä on useampia kysymyksiä, mutta voit vastata niihin, joista sinulla on eläviä muistikuvia tai muistoja. Vastauksesi voi keskittyä yksittäisiin muistoihin…

Mäntyharjun museovuosi 2018 vietettiin sadan vuoden takaisen hyytävän talven tunnelmissa sekä kulttuuriperinnöstä nauttien

Museon toiminnassa on tänä vuonna ollut kaksi suurta teemaa. Vuoden alku kuljettiin hyytävän sadan vuoden takaisen sisällissotatalven muistoissa.  Sisällissotaluennot  ja konserttitapahtumat keräsivät runsaasti kiinnostusta ja yleisöä. Pienelle Mäntyharjun museolle ja kulttuuripalveluille laajan sisällissotanäyttelyn rakentaminen oli suuri ponnistus, mutta monitaitoisen sisällissotatiimin ansiosta näyttelystä tuli sekä informatiivinen että myös elämyksellinen.  Kesän piirteenä oli, että muistovuoden nostattama kiinnostus…

Mäntyharjua mobiilioppaana

Mäntyharjuun pääsee tutustumaan nyt mobiilioppaan muodossa, kun museolle on otettu käyttöön eMuseon Tarinasoitin -sovellus. Mobiiliopas löytyy osoitteesta: emuseo.fi/mantyharjunmediaoppaat. Tarinasoitin -mobiilioppaaseen on koottu reittejä, joiden kohteet löytyvät kartalta. Niinpä Tarinasoittimesta on kätevä katsoa etukäteen missä olisi kiinnostavaa käydä tai jälkikäteen, missä onkaan tullut käytyä. Mobiilioppaan tekeminen alkoi kesällä, jolloin kuljin kameran kanssa kirkonkylällä ja muuallakin päin…

Kulttuuriperintöä esillä kirjastolla

Mäntyharjun kirjastolle on avattu marraskuun ajaksi näyttely, joka avaa kulttuuriperinnön käsitettä.  Aihetta on lähestytty mm.  Mäntyharjun museon kuvakokoelman kuvien kautta. Museon kuva-arkistosta on etsitty nostalgisia kuvamuistoja edustamaan elävää perinnettä,  joka oli  läsnä ihmisten arjessa ennen ja edelleen.  Kuvissa vietämme joulua, tanssimme, leikimme  ja teemme käsitöitä, osallistumme tapahtumiin. Aineeton kulttuuriperintö, elävä perintö yltää kaikkialle ihmisen toiminnan…

Pitääkö aina kaiken muuttua?

Pitääkö aina kaiken muuttua, kysyi TV:n Putous viihdeohjelmasta tuttu Aina Inkeri Ankeinen. Ja museo kysyy myös samaa.  Vai onko sittenkin hyvä, että asiat muuttuvat? Mikä asema nostalgialla on kotiseututunteessa? Paikallislehtemme Pitäjänuutisten nettisivulla kerrotaan tänään Niittykulman kerrostalon purkamisesta. Tämä tieto antoi hyvän aasinsillan paljastaa Mäntyharjun museon ensi vuoden näyttelyn teeman, joka on MUUTOS! Muutos on jatkuvaa? …

Sadan vuoden takainen Suomi avautuu punaisten ja valkoisten lauluissa – Sisällissodan muistovuosi Mäntyharjussa päättyy konserttiin

Mäntyharjussa on muisteltu sisällissodan tapahtumia koko vuoden.  Kattavasti sisällissotaa on käsitelty näyttelyissä Iso-Pappilan museolla että Alhon kotimuseolla. Tarjolla on ollut tapahtumia pitkin vuotta mm. luentoja, kirjallisuusesittelyjä, kouluvierailuja museolla, musiikkia ja teatteria.  Vielä yksi tapahtuma on jäljellä. Suomen sisällissotaa käsittelevä konsertti Punavalkoisia  lauluja kiertää syksyllä pitkin Suomea ja poikkeaa Mäntyharjun kulttuurisalissa 25.9. klo 18. Punavalkoisia lauluja -konsertti käsittelee vuoden 1918 sisällissodan…

Reissumies Down Under – Tarina mäntyharjulaisesta nuoresta miehestä Australiassa

Mies lähti Suomesta, mutta Suomi ei lähtenyt miehestä toteaa Reijo Korte muistelmakirjansa Reissumies Downunder esipuheessa. Viime kesänä Reijo ”Ray” Korte vieraili nuoruutensa maisemissa Mäntyharjussa. Vierailullaan Reijo tapasi ystäviään ja esitteli yleisölle oman tarinansa Reissumies Down Under kirjansa muodossa. Tilaisuus järjestettiin kirjastossa 24.7.2018. Suomi kärvisteli  laman kourissa 1950-60 luvulla. Työn saanti omalla kotiseudulla oli hankalaa ja…