Museo

IMG_4290_2

Mäntyharjun museon aukioloajat

Mäntyharjun Iso-Pappilan museo on kesällä 2017 auki 12.6.–14.8. pävittäin klo. 11-17. Juhannuksen ajan museo on kiinni. Kesän erikoisnäyttely kertoo Mäntyharjun teollisuushistoriasta.

Käyntiosoite: Iso-Pappilantie 2, Mäntyharjun kirkonkylä

Tapahtumia kesällä 2017

Kesänavaus 18.6.2017

MTK:n Maalla on mukavaa -tapahtuma 1.7.2017

Museoilta 8.8.2017

Pääsyliput

Aikuiset 3 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy. Sisäänpääsy myös Museokortilla.museokortti-kortti

Paikkakuntalaiset ja Mäntyharjun kesäasukkaat voivat pyytää lippua ostaessaan koko kesän voimassa olevan paikkakuntalaislipun.

Erikoisnäyttely: Mäntyharjun teollisuus – Perheyrityksiä ja omintakeista kekseliäisyyttä

Tänä vuonna Suomi täyttää sata vuotta. Myös Mäntyharjun teollinen kehitys on tapahtunut pääasiassa Suomen itsenäisyyden aikana. Teollisen kehityksen edellytyksenä ovat olleet paikkakunnan monet pellepelottomat – luova hulluus ja rohkeus yrittää.

Mäntyharjun teollisuushistorian kautta on nähtävissä Suomessa viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunut elinolosuhteiden muutos ja hyvinvointivaltion kehitys. Työaikalainsäädäntö on kehittynyt, työolosuhteet ovat kohentuneet ja lasten päivähoito-oikeuden myötä naisten työssäkäyntimahdollisuudet ovat parantuneet merkittävästi.

Paikkakunnan teolliseen menneisyyteen kuuluu eri puolille maailmaa suuntautuvaa kansainvälistä kauppaa ja omintakeista kekseliäisyyttä. Mäntyharjussa on esimerkiksi tehty lentokenttien lumenraivauskalustoa. Myös suuren suosion saavuttanut sauvakävely lähti Mäntyharjusta maailmalle Exelin aloitteesta.

Aikojen saatossa puunsaanti, koskista saatava vesivoima sekä Savon radan mahdollistamat hyvät liikenneyhteydet ovat muodostuneet Mäntyharjun teollisuuden kulmakiviksi. Henkisiä kulmakiviä ovat rohkeus, kekseliäisyys ja kotiseuturakkaus, jonka ansiosta paikkakunnalla toimii monia pitkäikäisiä ja menestyneitä perheyrityksiä.

Perusnäyttelyt

Iso-Pappilan päärakennuksesta löytyy erikoisnäyttelyn lisäksi museon perusnäyttelyihin kuuluva Koulumuistoja-näyttely.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa, minkä lisäksi talon toisessa päässä on esillä Matkakuvaaja Nestor Kurvisen neljä vuosikymmentä Mäntyharjussa -näyttely.

Kivinavetan yläkerrassa on kokoelma hevosvetoista ajokalustoa sekä 100-vuotiasta suomenhevosta kunnioittava Vetävä työhevonen -näyttely. Navetan alakerrassa on esillä Nina Ternon veistoksia sekä edellisten kesien erikoisnäyttelyitä lyhennetyssä muodossa. Lisäksi museoalueeseen kuuluu riihi.

Miekankosken uittomuseo

Mäntyharjun museoon kuuluva Miekankosken uittomuseo sijaitsee aidossa tukkilaisympäristössä Miekankoskella, noin 10 kilometrin päässä Mäntyharjun kirkonkylästä. Kokoelmat omistaa Mäntyharjun kunta, mutta museon avoinnapidosta huolehtii Miekankosken kahvila.

Miekankosken museo on avoinna touko-elokuussa klo. 10–20, Miekankosken kahvilan aukioloaikoina. Museoon on vapaa pääsy.

Käyntiosoite: Miekankoskentie 942 , 52700 Mäntyharju

Yhteystiedot

Postiosoite: Mäntyharjun museo, PL 76, 52701 Mäntyharju

museo@mantyharju.fi

p. 015 770 111 (vaihde), museon aukioloaikoina 044 262 3307, kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky 0400 797 944 (talviaikaan)

Mäntyharjun museo löytyy myös Twitteristä, Facebookista, Instagramista ja Vimeosta.

Lisätietoa eteläsavolaisista paikallismuseoista löytyy Etelä-Savon museoiden sivuilta.